En av de flotte salene det ble spilt sjakk under Xtracon Chess 2018
Foto: Anniken Vestby
En svale gjør ingen sommer – ei heller gjør Magnus Carlsen norsk sjakk stor alene. Sjakk OL-2016 var kanskje gjennombruddet for norsk sjakk i så måte. Verden fikk se at lille Norge virkelig har flere svært gode sjakkspillere og sannelig har vi ikke hatt to andre spillere inne i topp-50 i verden i årenes løp. Det ble en oppsiktsvekkende 5.plass i sjakk-OL i Baku og nå er Norge tilbake igjen med enda større kraft!
Jan Timman er en legende i sjakkmiljøet og var nr. 2 i verden i 1982 – var med!
Foto: Anniken Vestby
Som en virvelvind feide de norske spillerne gjennom Xtracon Chess Open 2018 og det var gledelig at den beste av dem alle – årets Norgesmester Jon Ludvig Hammer – stormet inn til den gjeve førsteplassen blant hele 397 deltakere. Uhyre sterkt! Men vi var topptung i Danmark og mange presterte langt over forventet score. Spillere som Simen Agdestein, Benjamin Arvola, Aryan Tari, Johan Salomon og Kristian Stuvik Holm gjorde alle svært gode prestasjoner underveis og i tillegg gror det i norsk sjakk lenger ned i aldersklassene så det holder. Det viste 14 år gamle Jens Ingebretsen fra lille Holmestrand som tok IM-napp og Andre Nielsen som presset på i siste runde for å vinne – og som var farlig nær – men som ikke klarte å innfri IM-nappet ved denne korsveien. Jeg spår likevel at du får høre mye fra 16 år gamle Andre Nielsen i årene som kommer. Han skal nemlig begynne hos Simens NTG-linje og der kommer talentet til å utvikle seg med stormskritt. Det lille miljøet i Alta er for lite for en storspiller som André, selv om de kan tilby blant annet eliteseriespill for den sterke spilleren. Men i dag er det først og fremst Hammer som skal hylles. En spiller som har levd i skyggen av Magnus Carlsen og som i disse dager i Helsingør har gjort sitt livs turnering. Det er nemlig ingen nordmenn som har vunnet det som het Politiken Cup i årevis. Hammer tok hjem pokalen i år og det setter vi stor pris på!
Jon Ludvig Hammer gikk helt til topps og er oppe på 2662!
Foto: Anniken Vestby
Jon Ludvig startet som et udyr og så seg aldri tilbake før seks runder var spilt og der sto han med 6/6 sammen med Simen Agdestein i delt ledelse! Etter en god svartåpning mot Simen gjorde Hammer en ganske så triviell feil da han på uforståelig vis ga bort en bonde med 16…d4?. Etter dette var det å bite tennene sammen og spille forsvarsspill til den store gullmedaljen. Lenge så det ut til å gå på ratata – for Simen sto til klar vinst og når Agdestein attpåtil fant en elegant vending i sluttspillet som førte til et forenklet sluttspill med tårn mot løper som var klart vunnet – så virket det helt kjørt for Hammer. Men Simen fant ikke den relativt klare vinstvarianten med 47.Tf7!, og da han også overså en mer intrikat variant senere berget Hammer remisen som skulle vise seg å være livgivende i kampen om sammenlagtseieren. Hammer er en forsvarsklippe av rang og en spiller som aldri gir opp. Husk det.
Jon Ludvig Hammer: Kongen av Danmark!
I runde 8 kunne Hammer påkoste seg en taktisk remis mot Vitiugov (2734) med hvite brikker – et smart trekk som ga han bedre odds i kampen om gullet. Så i 9. runde med svarte brikker skulle han opp mot tyske Rasmus Svane (2580) – det ble litt av et hurra-meg-rundt-parti. Svane hadde slått Simen i runden før og Hammer visste at han var i sitt livs form. Svane ofret inspirert en kvalitet for svartfeltsspill og fikk meget god praktisk kompensasjon og når Hammer – noe overilt spilte e5? – ga han materiell tilbake og senere spiste så Svane et par bønder til. Det resulterte i en kliss tapt stilling for Hammer, og Svane kunne vunnet gjennom f.eks. 31. Lxb7! Dxb7 32. Db6! Dc6 33. a5! og svart er svinebundet da hvits dronning må forhindres fra De6+ – da også et avbytte gir et tapt sluttspill er og blir stillingen tapt for svart. Allikevel klarte Hammer for andre gang i turneringa å vri seg ut av en tapt stilling og inn i en remis. Forsvarsspill er en av han sterkeste sider – så helt overraskende kom det ikke og begge partier hadde mye tau igjen som skulle kveiles og da kan det som kjent gå galt.
I 10. runde var nok Jon Ludvig rede for å vise sitt beste spill. Endelig spilte han hvite brikker igjen og det mot 13 år gamle Vincent Keymer som en hel sjakkverden har øynene sine på. Tysklands første store sjakkhåp siden Robert Huebner dukket opp sent på 60-tallet. Denne gang skal diamanten slipes og en juvel skal skapes. Leid inn til formålet er Peter Leko og han gjør en meget god jobb. Allerede før oppgjøret mot Hammer hadde Keymer tatt sitt andre stormesternapp i en åpen turnering – det skjedde altså nå i Helsingør – og Hammer visste at det var en sterk utfordrer han spilt mot. Men Jon Ludvig er klok – han har vært ute i ringen før og vet hvordan det er å spille mot norsk talentfull ungdom som Aryan Tari. De må knas ordentlig mens de enda går an å slå. Det gjorde The Hammer med Keymer – som fikk seg en real massasje i et tårnsluttspill. Jeg tror ikke massasjen smakte, men en lærerik seanse ble det. Både for Keymer og publikum. Sterkt av Hammer som med denne seieren vant hele det som før het Politiken Cup – Xtracon Open 2018! Imponerende!
Jon Ludvig Hammer smelte til med en sluttspillseier mot Vincent Keymer
Foto: Anniken Vestby
Simen Agdestein – en ekte sjakklegende
Så er ikke verden rettferdighet selv i sjakk – i hvert fall ikke for Simen i Danmark. Simen Agdestein som kjempet så tappert og startet med 6/6 og hadde Hammer i kne i 7. runde fikk seg noen tøffe motstandere på slutten som det var tøft å kna. Først skulle han spise Rasmus Svane levende tenkte vi – i 8 . runde. Det endte med knall og fall for vår mann. Så viste Vincent Keymer at han ikke er noen Walk in the park og Simen måtte innfinne seg med remis i dette oppgjøret i 9. runde – og dermed fikk han Nikita Vitugov (2734) i sluttpremie i siste runde. Simen spilte et kjempeparti der, og hadde føringen det meste av veien selv om det glapp litt inn mot sluttspillet. Uansett så endte partiet remis og da ble det en kjempesterk 9. plass på Simen. På samme poengsum som Arvola, Salomon og Tari – men på mye bedre kvalitet. Allikevel føltes det som noe uforløst – Simen kunne nemlig fort tatt det hele hjem og en i hvert fall en tredjeplass lå innenfor rammene til spillet han leverte. Allikevel er det bare å hylle Agdestein som i sitt 52. leveår varter opp med storspill i mange partier og som kjemper som en løve. Vel blåst Simen! Synd det ikke ble pallplass – det ville vært så fortjent!
Simen Agdestein hadde den tøffeste motstanden av alle i turneringen
Foto: Anniken Vestby
Johan Salomon fikk revansjert seg
Norge fikk hele 7 spillere inn blant topp 30, 5 spillere blant topp 20 og to spillere blant topp-10! Det er uhyre sterkt og selv danskene gjør oss ikke rangen stridig som beste nasjon. Norge ruler i Danmark. Sterk var også Johan Solomon sin avslutning med 2/2 der han slo IM Kaumandur Srihari Raghunandan fra India på overbevisende vis i siste runde. Solomon har hatt tøffe tider og falt helt ned til 2462 i elorating – så det var godt å se at pendelen snudde i Danmark og at han igjen spiller den sjakken vi vet at han mestrer å spille. Mange husker nok at Johan Salomon hadde et godt år i 2016 da han ble Norgesmester og året etter – i 2017 ble han stormester i sjakk. I år har det altså kladdet og vi får se om Johan finner ut av det og klarer å stabilisere den fine formen han har hatt i Danmark inn mot sjakk-OL. Til slutt ble det en brillefin 14. plass til Johan som gikk opp hele 15 elopoeng!
GM Johan Salomon tok en brillefin 14.plass i Danmark
Foto: Anniken Vestby
Benjamin Arvola robbet den ene stormesteren etter den andre
Benjamin Arvola Notkevich ranet Danmarksmester Mads Andersen for et halvpoeng i sisterunden på etter hvert kjent vis. Gjennom å komplisere og få motstanderen ut av komfortsonen overlevde han et tapt midtspill og det var ikke helt tilfeldig. Hvit hadde nemlig en gjennomgående dårlig kongestilling og en svekket bondestruktur og i slike stillinger blir det ofte Hawai-sjakk og der er Arvola god. Uansett har Arvola Notkevich gjort en ekstraordinært godt resultat i Danmark og han kom da også foran en lang rekke meritterte stormestre til slutt. Til og med foran GM Aryan Tari som slo Arvola i innbyrdes oppgjør for andre gang på en måned. Sterkt. Benjamin Arvola er likevel det friske pustet norsk sjakk trenger nå. Sammen med Bergens Benjamin Haldorsen viser han nemlig at det kan spilles stormestersjakk utenfor Østlandsregionen og han er da også med på landslaget vårt som skal spille sjakk-OL i Butami. Der er dessverre hverken Hammer eller Agdestein på plass – men vi ser frem til at de unge viser muskler og selv uten Magnus kan det bli hederlige enkeltresultater under sjakk-OL i slutten av september & begynnelsen av oktober. Arvola endte på en brillefin 16. plass med 7.5 av 10 og tjente 10 fete elopoeng.
Benjamin «Bad to the Bone» Arvola Notkevich tok en rekke poeng fra stormestre
Foto: Anniken Vestby
Aryan var uheldig med sisterundeoppsettet
Aryan Tari hadde den utakknemlige oppgaven av å spille på 1.bordet i siste runde mot ingen ringere enn Dmitry Andreikin (2702) med svarte brikker. Det gikk slik en kunne forvente og endte med knall og fall for juniorverdensmesteren. Aryan imponerer meg ofte mot svakere motstand når han våger å la brikkene leke, la dynamikken få leve og spiller sin beste sjakk slik han da ofte gjør. Men mot tøff motstand synes han å spille mer på soliditet og remis og det er ikke så lett å vinne partier når en ikke har trua på prosjektet sitt. Derfor er det så herlig å se Simen spill. Selv mot Vitiugov (2734) gyver han løs som om han er den beste av de to og han tror virkelig på kraften sin og på kraften av de hvite brikkene. Et ærlig forsøk fra Simen i dag, mens Aryan spilte statist da han bukket under for Andreikins våkne taktiske blikk etter 22 trekk. Uansett vil Tari bli en kommende stjerne som sikkert vil smyge seg opp over 2700 med tid og stunder. Han er nemlig både seriøs, hardtarbeidende og god. Tari hadde en TPR rundt egen rating og gikk i null turneringen sett under ett.
Andreikin og Aryan Tari i kamp i siste runde – russeren vant
Foto: Anniken Vestby
IM Kristian Stuvik Holm imponerer
Når du nevner navnet Kristian Stuvik Holm for meg, tenker jeg på solid sjakk, mange remiser og en spiller som ikke helt våger å ta det siste steget for å bli stormester i sjakk. Av og til kan frykten for å tape bli større enn viljen til å vinne og det føler jeg ofte er tilfelle i moderne toppsjakk. Balansegangen er hårfin, men å ville vinne er et fortrinn jeg setter høyt. Under NM virket det dog som en ny Stuvik Holm våknet til liv – en som våger mer, vil mer og som smelte i bordet med en flott 7.plass og en sterk 2541-prestasjon. I Danmark tok han det steget lengre angående remiser – kun 2 remiser på 10 partier er absolutt innafor og det var morsomt å se Stuvik Holm smelle selveste Jobava til bakken på flott maner. Stuvik Holms ratingprestasjon ble på rundt 2500 i Helsingør og han tok 7 av 10 mulige poeng og tjente 11 elopoeng.
Kristian Stuvik Holm hadde nok en fin turnering med 2500+ -prestasjon!
Foto: Anniken Vestby
14 år gamle Jens Evang Ingebretsen best av de unge!
Av de pur unge norske spillerne under 16 år ble det norske stjerneskuddet Jens Evang Ingebretsen den beste. Han tok sågar sitt første IM-napp over 9 runder alt en runde før slutt og med W.O. seier i siste runde ble det en fortryllende 29.plass på Jens. Foran storspillere som GM Jan Timman, GM Ralf Åkesson, GM Jonny Hector og GM Frode Urkedal. Uten sammenligning forøvrig. De unge rocket virkelig sjakkdansegulvet i Helsingør og spillere som Mads Vestby Ellingsen på 15 år og Andre Nielsen på 16 fulgte opp den fine norske ungdomssjakken! Mads har allerede et IM-napp. Jens Evang har nå ett som den yngste av de norske med napp og Andre Nielsen var bare en hårsbredd fra napp. Jeg kjenner ikke til Holmestrandspilleren like godt som jeg kjenner til de to nevnte nordnorske sjakkhaiene – men jeg fikk øynene opp for Jens alt under fjorårets Nordiske mesterskap der han tok gull på hjemmebane i Drammen i klasse D. Sterkt! I Helsingør scoret han 6 av 9 og i tillegg fikk han ett poeng på Walk Over – han fikk en sterk ratingprestasjon på hele 2433 og et IM-napp!
Jens E. Ingebretsen imponerte stort og tok IM-napp i Danmark
Foto: Anniken Vestby
Tromsø mafiaen med Arvola Notkevich og Vestby-Ellingsen i spissen
Benjamin Arvola Notkevich er nevnt – men Mads Vestby Ellingsen smelte også til med en kjempeinnsats under Xtracon Chess Open 2018! Mads fikk æren av å avslutte mot Shirov i et parti der han gjøv løs på mester Shirov og satte brettet i brann. Brant gjorde alle de hvite brikkene og til slutt hadde Shirov tre lette for tårn og et par ekstra bønder. Når svarts motangrep kom kunne dermed Mads bare se på at han ble mattet. Allikevel tenker jeg det er en stor ære å få spille mot Shirov – en sjakkens legende som var nr. 2 i verden i 1994 – men som koser og livnærer seg av sjakk den dag i dag. Det ble ingen god turnering på Shirov i Danmark. Han tapte midtveis mot en inder på 2300 og det ble lykken for Andre og Mads som begge fikk æren av å la seg slå av Shirov. Been there done that. Mads tok tross sisterundetapet en sterk 53. plass blant 397 sjakkspillere i Helsingør. Mads sin ratingprestasjon ble rundt egen rating og han forsvarte dermed sin sterke elo på høye 2429.
Mads Vestby-Ellingsen får et minne for livet – spill mot Shirov!
Foto: Anniken Vestby
Alta-bataljonen – Andre Nielsen imponerer
Alta SK har fått opp flere sterke spillere og to av deres beste menn var i Danmark og fisket etter storlaks og rating. Noen storlaks (GM-seier) ble det ikke, men mange gode prestasjoner og mye ny rating ble det. Erlend Mikalsen endte på en finfin 60. plass, men han måtte se den 16 år gamle Andre Nielsen foran seg på tabellen. For Andre Nielsen, som altså spilte mot Shirov underveis og som kjempet om IM-napp i både nest siste og siste runde – men som fikk akkurat et halvpoeng for lite – spilte mye god sjakk i Danmark og imponerte oss alle. Han smelte til med en 2300+ -prestasjon og gikk opp mer enn 50 elopoeng og endte opp med 57.plass totalt. Andre begynner som nevnt hos Simen på NTG i Bærum til høsten og der skal han gå sammen med sterke folk som Tor Fredrik Kaasen og Andreas Tryggestad. Det blir nok meget bra.
Andre Nielsen kjempet om IM-napp hele veien – og kom i mål 1/2 poeng bak
Foto: Anniken Vestby
FM Erlend Mikalsen spilte bra
Erlend Mikalsen spilte mye god sjakk underveis og fikk 6.5 av 10. Han hadde en 2350+ -prestasjon og remiserte både GM Boris Chatalbashev og GM Allan Stig Rasmussen. Sjakkmiljøet i Alta har fått et løft etter at Erlend gikk på NTG og fikk en insiprerende rating på over 2300 og FM-tittelen i sjakk. Frode Urkedal og Petter Haugli tok begge 6.5 av 10 etter høyst ulike turneringer. GM Urkedal kjempet lenge i toppen, mens IM Haugli kom på slutten. Urkedal ble med det nr. 46 mens Haugli ble nr. 66. Vi må ta med at Andreas Tryggestad gjorde det noe bedre enn forventet med 2300+ -prestasjon. Tryggestad fikk æren av å spille mot selveste Jan Timman i siste runde – og selv om det ble et klart tap i det partiet er Andreas et av våre mange talenter her hjemme som kan komme til å utvikle seg mye i de tre neste årene hos Simen på videregående.
Erlend Mikalsen fra Alta gjorde en fin figur med to stormesterremiser
Foto: Anniken Vestby
Dom andra
Det er mange nevnt og mange glemt – mange spillere deltok i Helsingør og det ble en fin turnering for de mange. Vi la også merke til at 12 år gamle Mathias Lind Schouten fra Tromsø kjørte hjem med en 2000-prestasjon i beltet. At Hans Olav Lahlum forfrisket med 6 av 10 etter å ha avsluttet turneringen mye sterkere enn han innledet den. Hans Olav avsluttet nemlig med 2.5 av 3 – allikevel kom han ikke helt opp på eloforventningen sin. Et siste navn jeg vil nevne er Johan Pettersen fra Harstad – han har en beskjeden norsk rating på 1858 og scoret 6 av 10 med en eventyrlig prestasjons-rating på mer enn 400 over eget ratingnivå. Det er sjelden kost. Pettersen gikk for noen år siden på NTG Tromsø under stormester Turov og hadde virkelig gode dager i Danmark.
Det ble altså et norsk sjakkeventyr noe følgende illustrerer bedre enn noe annet. Jens E. Ingebretsen vant sin ratinggruppe fra 2101-2200. Afras Mansoor fra Søråshøgda ved Bergen vant ratinggruppe 1901-2000 med sine 6 poeng. Johan Pettersen scoret altså også 6 poeng og vant med det ratinggruppe 1801-1900. Tromsø sin Mathias Lind Schouten scoret 5,5 poeng og vant ratinggruppe 1701-1800 mens Sverre Lye vant ratinggruppen opp til 1501. Det var nesten rent bord til Norge i Danmark i år. Vinst for Jon Ludvig og seier i hele 5 ratinggrupper! Herlig.
Hans Olav Lahlum forfrisket med 6 av 10 – noe som ga en 104 plass blant 397
Foto: Anniken Vestby
Resultatene for de 30 beste i Xtracon Chess Open 2018:
Her er finalepartiet til Jon Ludvig Hammer mot Vincent Keymer:
Aktuelle lenker:
Velfortjent og sterkt. Hammer er i storform nå.
Meget sterkt – artig at Hammer har taklet motgangen så godt og nå er tilbake for full musikk. Blir spennende å følge han videre.
Først og fremst: Dette var en strålende bloggpost! Meget god oppsummering av en fantastisk turnering sett med norske øyne! Laginnsatsen alene står til en blank 6’er på terningen, og når vi i tillegg kroner det hele med å vinne hele greia med Jon Ludvig Hammer, ja da er det bare å finne frem alle superlativer! Og når Johan Sebastian Christiansen tar GM-napp i Czech Open i tillegg, så må dette være en av tidenes uker i norsk sjakks histore hva gjelder turneringsprestasjoner utenlands. Magnus sine bravader har jo på mange måter stått alene, nå skinner plutselig hele den norske sjakkhimmelen!
Ja, dette var både overraskende, imponerende og morsomt på en og samme tid. Hammers prestasjonsrating var på hele 2743. Tror vi må tilbake til 2001 og Einar Gausels bragd i Cappelle de La Grande for å finne noe tilsvarende i norsk sjakk om vi ser bort fra Magnus sin Isle of Man – der var det over 700 stykker med og Einar hadde omtrent samme eloprestasjon – 2732. Om vi ser på store åpne turneringer så har Simen også vunnet Cappelle de La Grande. Simen har også som kjent vunnet noen mindre, men dette var stort av Hammer.
Svend, tak for en glimrende dækning af Xtracon turneringen !
Takk for hyggelig kommentar, Martin 🙂
Spm. Uavhengig av Hammers sluttspillferdighter. Spilte han og Keymar 17-19 trekk prepp og endte opp i en stilling der svart trodde det «grei» var remis? Men Ludvig/computer hadde analysert dypere og så at T+5b mot T+5b kunne vinnes?
Dette vet jeg ikke og jeg er nok ikke interessert nok til å sette meg så grundig inn i det. Men det virket som det var en hjemmeprepp rimelig langt, ja.