Eventyret i Danmark fortsetter for Simen og Hammer!

Det spilles i flotte lokaler på hotellet i Danmark – her fra Konferancesalen
Foto: Anniken Vestby

 

De to norske råtassene Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer kjører på som aldri før og ser seg ikke tilbake. Nå er de oppe på Fischerscoren 6/6! Ja, du husker selvsagt at Fischer gruset Mark Taimanov i kvartfinalen til VM i 1971 med 6-0? Da husker du også at selveste Bent Larsen skulle stoppe Fischer i neste runde, men at han fikk grisebank. Det ble nemlig også 6-0! Danskene har aldri kommet helt over det tapet. Det var siste gang en danske kom så langt i et VM. Seks strake seire har etter dette blitt assosiert med Bobby Fischer og det er svært sjeldent at noen når en slik score. Men nå har både Hammer og Agdestein fått det i en og samme turnering. Det er stort.

 

Jon Ludvig byr opp til dans på egen måte

Rock on Jon Ludvig! Det formelig oser av selvtillit fra Hammer i disse dager. Regjerende Norgesmester med kongepokal og fine saker. Alt går han vei for tiden og spillet sitter som et skudd. I dag hadde han frekkhetens nådegave med seg med de hvite brikkene. Han gikk for en svært lite teoretisk landskap med: 1. e4 c5 2. Sc3 d6 3. Sge2 Sf6 4. h3!? Sc6 5. g4 d5! med de hvite brikkene – her føles det som at svart har fått til sitt motstøt i sentrum og løst alle problemer – og det hadde han da helt sikker også gjort da Hammer fortsatte sitt slappe spill og byttet dronninger i trekk 8. Men å stå OK og å ha det OK er to vidt forskjellige ting. Hammer hadde nemlig i dette oppgjøret trolig en overordnet strategisk plan – nemlig å komme tidlig inn i et sluttspill der han har mye av spillestyrken sin! Den planen lyktes han godt med. Hammer fikk nemlig den fryktede Ivan Saric inn i sitt Hammer-kabinett der Saric ble en pusekatt som Hammer kunne leke med. Det ble spill mot et mål. En aktiv hvit konge reddet dagen for Hammer og det var det Ivan den grusomme. Ja, det var det jeg kalte Saric da han slo Magnus Carlsen i sjakk-OL i Tromsø etter alle kunstens regler. Mot Hammer ble Saric dog for lett. Flott spill av Hammer som utnyttet det han er god på – sluttspillets kraft.

 

Hammer nedla Saric med hvite brikker i et imponerende parti
Foto: Anniken Vestby

 

Å kjenne løypa det skal springes i er halve leken

I sjakk er det ofte slik at en prøver å få partiet over på sin arena – dess større og dess en bedre en er kjent med sin egen hjemmearena – dess bedre! For da blir arenaen mer ukjent og skremmende for motstanderen. Tenk deg to orienteringsløpere som skal ut i kamp om hvem som er best. Løpet skal skje på hjemmebanen til den ene der han har trent siden han var en liten gutt. I ei løype som han kjenner terrenget i ut og inn, mens det samme terrenget er totalt ukjent for den andre. Da hjelper det ikke at løypa er arealmessig og geografisk lik for begge – den er nemlig ikke lik i realiteten. Slik er det også i sjakk. Den som kjenner strukturen best – eller som er mest bekvem med typespillet – har en stor fordel. Det sies at det er slik med moderne sjakk at mange er klar over dette og det å forberede seg på en motstander også er det å finne ut hva hans svake sider er og å styre inn mot disse.

 

God klassisk sjakk fra fyrtårnet i norsk sjakk, Simen Agdestein!

Simen Agdestein altså. Jeg går aldri tom for ord om denne giganten i norsk sjakk som står der som et fyrtårn år inn og år ut og lyser opp norsk sjakk ved å gi leksjoner om sjakk som lektor ved NTG og dermed skape grobunn for læring. For en kar! For et fyrtårn! Som en påle står han der og smeller av og til i bordet med en turneringsprestasjon som er helt utenomjordisk. Det gjør han nå sør for København i disse dager. Simen kan sin sjakk-ABC, han kjenner den klassiske sjakken og legger vi på en passelig dose med egen kreativitet – så vips – får vi Simensjakk!

 

Mads Andersen tapte med hvit brikker i engelsk mot Simen Agdestein
Foto: Anniken Vestby

 

Simensjakken er morsom å se på og i dag spilte Simen nok et godt parti der han kledde av dansken Mads Andersen til han sto der i Keiserens nye klær – og angrep med bare nevene siden han hadde gått tom for skyts. I en engelsk åpning med flanke-gambiten b4 spilte dansken plutselig på begge fløyer med trekk som f4 og g4 og han ble med det overeksponert og hadde ingen steder å gjemme kongen sin. Han hadde absolutt ingenting å fare med i angrep selv om han angrep for full musikk, og Simen tok raskt over og vant i stor stil. Den hvite kongen var nemlig naken og forlatt og Simen kastet fortroppene sine mot danskekongen som falt på post. Artig! Mads Andersen er ingen tullebukk i dansk sjakk – han er dansk mester de to siste årene og en tøff nøtt å knekke. Dette var Simens første stormesterskalp i Danmark – måtte det bli mange flere. Fire runder gjenstår i Helsingør – vi gleder oss til resten.

 


Simen Agdestein er Gudfaren i norsk sjakk – han evner å vise vei fortsatt!
Foto: Anniken Vestby

 

Urkedal tapte, Solomon spilte remis mot Grandelius

Frode Urkedal tapte for det tyske vidunderet Vincent Keymer. Selv om Frode spilte med de hvite brikkene ble han for lett i dette oppgjøret. Stuvik Holm spilte remis i overkant mot Aryan Tari med hvit og Johan Salomon – som er en norsk joker i Danmark – spilte nok en sterk remis – denne gang mot Nils Grandelius fra Sverige som er Nordenstoeren i sjakk. Mon tro hvor lenge, Jon Ludvig? Hammer er nemlig inne på topp-100 igjen på LIVE-ratingen med imponerende 2659 og han er da også nr. 2 i Norden på flytende rating.

Frode Olav Olsen Urkedal tapte mot Vincent Keymer fra Tyskland
Foto: Anniken Vestby

 

IM-napp sjansene til Erlend og Mads ble sterkt svekket i dag

I Øresundssalen satt det fire nordnorske gutter og spilte i dag. Dette er den nest mest fornemme salen å sitte i, men dessverre tapte både Mads Vestby Ellingsen og Erlend Mikalsen i dag. Mads tapte mot treneren sin gjennom et halvt år – GM Boris Chatalbashev fra Bulgaria – som nå spiller for Danmark. Men ikke uten kamp! Erlend tapte mot Lin Chen fra Kina og begge disse to norske guttene tapte dermed terreng i forhold til IM-napp som de var i rute i forhold til før runden. Nå må det samling til i bånn og frem med fighting spirit og gode greier.

 

Mads og læremester Boris spilte sitt første seriøse parti sammen – Boris vant
Foto: Anniken Vestby

 

Tromsøgutter på tur gjør det skarpt

Benjamin Arvola har enda ikke tapt et eneste parti og selv om hans ulykke besto i noen tidlige remis – kan han gjøre en svært sterk turnering i Danmark. Benjamin har nemlig som eneste norske 5 av 6, og skal spille med de hvite brikkene i neste runde – det liker han godt. I dag slo han en tysker uten all verdens rating i dragevarianten i siciliansk med svart. Motstander for Arvola Notkevich i 7. runde blir GM Elshan Moradiabadi som nå spiller for USA. Tromsømafiaen er ellers sterk – de raner stadig bedre spillere over sjakkbrettet og unge Gunnar Lund – som tok sølv i junior-NM i år – har nå rukket å fylle 16 år, og i dag remiserte han Christian Jepson (2410) fra Sverige – bra! Dessverre så møtes Mads og Gunnar i 7. runde – det er ikke så kult når en reiser så langt på turnering – men det må til og det å kjempe mot alle med samme innbitte kraft er en del av sjakken.

 

Sølvvinner i årets junior-NM Gunnar Lund har 4/6 og tar poeng fra bra folk
Foto: Anniken Vestby

 

Fantastisk norsk innsats så langt i Xtracon Chess Open

Du milde for en norsk innsats vi har vært vitne til så langt i Xtracon Chess Open! Simen og Hammer er alene på topp med full pott på 6/6. Blant 397 glade sjakkspillere finner vi så to unge populære tyskere på 3. og 4. plass – nemlig Rasmus Svane og 13-åringen Vincent Keymer med 5.5 av 6. Deretter finner vi en hel bråte med spillere – hele 17 i tallet – på 5 poeng. Av disse legger vi merke til at Benjamin Arvola har posisjonert seg. Ellers er de gamle nordiske heltene Johan Hjartarson, Jonny Hector og Sune Berg Hansen med i denne gruppen sammen med sjakkbokforfatter Jacob Aagard. Men de tøffe utfordrerne til våre gutter er nok spillere som Nikita Vitugov (2732) og Alexei Shirov. When the going get’s tough – the tough get’s going! Det er mange nordmenn som har 4.5 av 6 og som kan gjøre fine resultater fremdeles. Blant disse finner vi Aryan Tari, Johan Salomon, Frode Urkedal og Kristian Stuvik Holm som alle er blant topp-32. Vi har med andre ord 7 spillere med blant de 32 beste i Xtracon!

 

Benjamin Arvola trakk en 300-ratingpoeng lavere ratet Tysker og vant i dragen
Foto: Anniken Vestby

 

Magnus spilte remis i Biel i dag

I Biel tullet Magnus det til for seg selv etter at motstanderen ukorrekt ga en kvalitet for lite kompensasjon. Magnus sin stilling var utvilsomt vunnet rundt trekk 25, men det ville seg ikke for vår mann i dag slik det ikke har villet seg for Magnus når han spiller åpninger og strukturer som han ikke kjenner godt. Det handler om å få partiet inn i sin bane i sjakk – og det vil nok Magnus gjøre når VM-matchen kommer. Enn så lenge strikker han strikken langt i alle partier ved skarpt spill, og sender med det et signal til Caruana. Se, jeg kan spille alt! Se, jeg kan også spille sterkt taktisk. Se, jeg spiller åpninger du ikke trodde jeg kunne. Dermed blir Magnus kanskje vanskeligere å forberede seg mot – allikevel er det åpenlyst at det ikke blir slik sjakk Magnus kommer til å spille i VM. Vi får ikke se den franske Winawer-varianten der. Vi får heller ikke se noen dronningofre ala Tal eller heftig angrepsspill med springerofre før trekk 20 som mot Svidler. Magnus har alt å vinne på å spille solid i en VM-match – men å stramme opp og å spille taktisk før VM-matchen kan være klokt. Å øve seg på kaoskontroll, skarpt spill og variantregning er aldri feil av en verdensmester når det ikke teller – og bruk for det får Magnus før eller siden. Så var det litt leit at Magnus ikke fikk ballen i mål i dag – men det kommer nye sjanser i Biel, så vi følger med.

For Magnus er fortsatt med i Biel da den argeste konkurrenten, Shak Mamedyarov, også spilte remis i dag. Allerede i morgen blir det dermed toppoppgjør mellom de to og skyene tårner seg alt opp til tordenvær over Biel. For en herlig batalje det kan bli? Magnus som spiller skarpere sjakk enn noensinne. Våger han å utfordre Mamedyarov til en street fight på bare nevene? Med taktiske slag og stor ståhei? Det gjenstår å se – men enn så lenge er det bare å glede seg for dette kan bli gøy.

 


Magnus klarte ikke å vinne med svarte brikkene i fransk mot jumbo Georgiadis
Foto: Lennart Ootes

 

Her er Simens praktparti med svarte brikker mot den danske mesteren:

 

Resultatliste fra Xtracon Chess Open sine hjemmesider etter 6. runde:

 

Aktuelle lenker:

8 tanker om “Eventyret i Danmark fortsetter for Simen og Hammer!

  1. Og i morgen klokka 13 sitter gamle Simen Agdestein med hvite brikker mot Johan Ludvig Hammer på første bordet. Og som 13. rangert i turneringen og med en ratingprestasjon på 3113 er det farlige saker som kan skje på brettet.
    Remis er bra for begge men alle 13 tallene peker på rabalder og kampsjakk får vi håpe de bjuder på!

  2. Vi går jo nå inn i en fase av turneringen som ofte preges av mange remiser på toppbordene ettersom spillere skal sikre enten pengepremier, ratingfremgang, tittelnormer eller en kombinasjon. I tillegg møter en som regel jevnbyrdig motstand. En vinner på toppbordet kan derfor fort ende opp med et helt poengs ledelse til forfølgerne før de siste tre rundene. Jeg sitter med en liten følelse av at Jon Ludvig drar hjem partiet på toppbordet på bedre kondisjon. Simen har jo hatt en lei tendens til å bli veldig sliten på slutten av turneringer. Det er selvsagt noe helt annet når man står med 6 av 6 rent mentalt, det må jo gi ekstra bensin på tanken. Men det er det magefølelsen sier, så får vi se når vi sitter med fasiten i hånd etter runden. Når det er sagt, så blir jeg ikke overrasket om vi får en kort, pragmatisk remis. Men selvsagt ønsker vi oss først og fremst et godt parti og en god fight. Og uavhengig av resultat i morgen håper jeg begge står løpet helt ut. Det er i hvert fall alle tiders sjanse for at vi får en norsk vinner til slutt, selv om det gjenstår noen viktige hindere på veien.

  3. Jeg skriver nok ikke under på denne analysen. Den er korrekt i mange mindre turneringer som f.eks. spilles i Norge – men store åpne turneringer har som kjent sin egen logikk og den ligner så vidt jeg vet mer om tilstandene kjent fra store amerikanske turneringer.

    Det er jo nettopp derfor jeg elsker disse turneringene. En har ikke råd til å ta mange hvileskjær, det kjempes med nebb og klør hele veien og i Helsingør har det de siste 3 årene vært ca. alt fra 8-10 spillere som har tatt hele 8 av 10 mulige! fjor hadde vinneren Jobava 8.5 av 10. Tradisjonen tro har nesten halvparten av partiene – eller et snitt på 5 av 11 i Konferancesalen – endt opp med en avgjørelse. Derfor tror jeg på fortsatt kampsjakk hele veien inn.

  4. Takk for god kringkasting. Kastet Simen bort seieren i dag ved å spille «interessant» sjakk (dvs gi bort vinnende fordel, eller gikk den gamle mester litt dypere inn i skogen enn nødvendig ved en ren feiltakelse?

    • Simen spilte et fryktelig godt parti veldig lenge, men så lå vinsten utenfor variantjungelen han klarte å absorbere etter mange timers spill. Synes vi skal hedre Simen for et godt forsøk!

  5. Det var ingen pyseremis som Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer vartet opp med på førstebordet.
    Et kamp parti som Simen presset Ludvig og det var faktisk farlig nær seier til Simen. En fantastisk variant som Simen kunne tillat Hammer å få 2 dronninger men enda vinne hadde vært en utrolig avslutning.

    • Flott parti der både Simen og Hammer forsøkte seg. Simen var den sterkeste og burde ha vunnet – synd det ikke gikk slik, men vi får være glad for at turneringen nå ligger åpen for Jon Ludvig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.