Sjakkfantomet VM-oppladning: Magnus og Tal

Magnus Carlsen sin VM-kamp starter om akkurat en uke – Sjakkfantomet teller ned!
Tegning av Magnor Pettersen for Sjakkfantomet

 

Ligner Magnus sine egenskaper på Tals?

Visste du at den siste boka om Magnus Carlsen sitt sjakkspill heter The Magnus Method og er skrevet av franskmannen Emmanuel Neiman. Det er en god bok og et av kapitlene heter «From Karpov to Tal» der Neiman drar paralleller mellom Magnus og andre verdensmestre i sjakk. Det er det all grunn til og Sjakkfantomet har tidligere dratt linjer fra Magnus til spillere som Karpov, Capablanca, Smyslov, Spassky, Fischer og Lasker. Magnus har nemlig hentet noe fra alle verdensmestrene i sjakk, og kanskje særlig fra de seks jeg nevnte her – har jeg tenkt. Den siste tiden har det likevel slått meg at Mikhail Tal er en vi hyller i sjakkens rike og en som Magnus trykker til sitt bryst. Ja, for Tal har mange likhetspunkter til fenomenet Magnus Carlsen. La oss filosofere litt rundt dette.

Det unike talentet var tidlig fremtredende hos dem begge

Både Magnus – vi er på fornavn med helten vår – og Mikhail Tal er begge ekstreme naturtalenter hver på sin måte. De forelsket seg tidlig i spillet og viste store ferdigheter i ung alder. Talentet har vært pilaren i både motivasjonen til å holde på med sjakk og i resultatene de har oppnådd. Magnus sitt talent er nok videre enn Tal sitt, men kanskje ikke like dypt på noe enkelte områder. Ja, for Tal hadde et kombinatorisk og et angrepstalent som er helt uten sidestykke i sjakkhistorien. Når det er sagt dyrket de begge sine talenter svært langt på hver sin måte, og ble verdensmestre med stor respekt blant sine kolleger. Vi skal også huske på at Tal ble en dreven posisjonsspiller på sine litt eldre dager fra 70-tallet og utover – at Magnus har blitt litt mer angrepsorientert etter at Alpha Zero staket ut kursen – og slik sett nærmer de seg litt hverandre i spill.

 

En god bok jeg satte stor pris på om Magnus av Neiman

 

To spiller med kjærlighet Caissa

Magnus og Tal hadde begge fra barndomsbena av en ekte kjærlighet til sjakkens gudinne Caissa. De dyrket spillet lidenskapelig, og med sin store pasjon brukte de time inn og time ut på studier av sjakkens uransakelige veier. Begge forelsket seg i spillet så høyt at de forsaket svært mye annet i livet for å dyrke sjakken i time inn og time ut. Derfor har de et unikt fortrinn sammenlignet med alle de som har studert sjakk mer intensivt i perioder, og mer strukturert og rigid. Kjærligheten til sjakken gjorde nemlig at begge elsket både lynsjakk og lynsjakkens rike og også ga dette spillet pass i treningen sin.. Tal spilte lynsjakk mot alt og alle, og selv norske spillere fikk prøve seg mot legendariske Tal, f.eks. under sjakk-OL der han ofte spilte lyn til langt på natt. Magnus gjør det samme i moderne former på nett. Spiller mot mange ulike folk – og elsker det. Dette gir også lærdom og økt spillestyrke på sikt og er blitt populært i vår tid.

Lystbetont læring

Verken Tal eller Magnus var spesielt strukturerte studenter i sjakk. De elsket den lystbetonte læringen, og selv om begge har hatt en rekke trenere – så ble det vennen Alexander Koblents som ble Tals viktigste mann og vennen Peter Heine Nielsen som nok ble Magnus sin viktigste støttespiller. Magnus var også heldig som hadde Simen tidlig i livet sitt- eller var det Simen som var heldig som fant Magnus på det rette tidspunktet. Det ene går over i det andre når vi snakker om de O’Store talentene. Var det sjakken som fant Magnus eller var det Magnus som fant sjakken? Uansett handlet det om lystbetont læring der leken sto i høysetet – Tal og Magnus lekte på både sjakkbrettet og i livet som ung – og de fortsatte å leke over sjakkbrettet i voksen alder. Her snakker vi ikke om Fischer eller Kasparov der det var et beinhardt arbeidsregime – men vi snakker om mye lek og mindre struktur.

 


Magnus er ofte raus med de unge – Henrik på 10 år fikk autografen i Tromsø
Foto: Bjørn Marienborg Strøm

 

Estetikken de elsket så høyt

Hva som er estetikk på sjakkbrettet hadde nok Tal og Magnus Carlsen aldri kunne enes 100% om – de var begge unike og de levde i hver sin tidsepoke. Men at de har klare favorittema, klare nisjer innen spillet de setter høyt og at begge elsker det unike, det nye og det friske over brettet er det ingen tvil om. Magnus tenner nok mest på det dype strategiske og posisjonelle innen spillet, mens Tal nok likte klarhet i det kompliserte spesielt godt. Når han klarte å stake ut en kurs, i det som de fleste ikke så mønstre i, men der Tal likevel så den klare logiske veien videre, var han lykkelig. Uansett så har både Magnus og Tal vært opptatt av å avslutte partiene med fynd og klem og å være presis også i siste del av spillet. Vakker sjakk er nemlig noe begge satte høyt.

 

Den ekstreme intuisjonen – evnen til å se helheten i spillet

Tal og Magnus var selvsagt svært gode til å regne varianter – noe vi ser spesielt godt i sluttspill der begge var en spesielt stor mester. Men er det et bindeledd mellom Magnus Carlsen og Mikhail Tal som er klokkeklart og tett som hagl – så er det den gode intuisjonen! Magnus er posisjonelt mer skolert og inspirert der, og har den helt store posisjonelle intuisjonen inne, der han ofte finner trekk på sin rene intuisjonen – som han så sjekker rent taktisk ved å regne konkrete varianter før han går for dette. Intuisjon handler litt om å se en helhet i kaoset uten å bryte det ned i enkeltdeler du analyserer. For å ha en ekstrem god intuisjon, slik Magnus og Tal er kjent for, så må du har sett titusenvis av partier og ha stor erfaring og et virvar av holdepunkter du kjenner i spillet .- det siste kaller vi mønstre. Tal hadde utvilsomt et slikt mønstergjenkjennende blikk, og han lot seg ofte inspirere av den gode intuisjonen sin når han spilte sjakk og fant gode trekk. Intuisjonen ledet han til valgene, som han så regnet dypt på, men selv når han ikke fant et entydig svar – valgte han ofte å stole på intuisjonen i siste ledd. Det er fellesnevneren til Magnus og Tal – intuisjonen får ofte siste ord når ren kalkulasjon og beregning ikke strekker til!

 


Magnus er rapportert til å være i sjeldent godt humør før VM – slapp jo Caruana!
Foto: Anniken Vestby

 

Psykologi

Psykologi er undervurdert i sjakk. Kramnik har sagt at dersom han kan velge mellom et trekk som er det objektivt beste, og et som skaper frykt hos motstanderen – så går han for det som skaper frykt. Det ligger noe der – å se motstanderen an er en viktig greie i sjakk og det gjør til syvende og sist en forskjell. Tals storhet besto i det kreative, det spektakulære, det kunstneriske, det intuitive og det psykologiske slik jeg ser det. Han var en mester i å se motstanderen sin an, og han viste godt hvordan han skulle føre motstanderen inn i en skog der 2+2 ble 5, og der bare en mann slapp levende ut igjen. Han var selv ikke redd for «mørkets krefter» og han spilte på de menneskelige faktorene i spillet slik som frykt, komplikasjoner og det å komme ut av komfortsonen. Magnus fikk en innføring i noe av dette av Garry Kasparov da han trente legenden i 2009. Jeg husker hvordan Magnus da lot Peter Leko få smake snerten av Kasparovs psykologiske pisk da han spilte skotsk mot Leko i Nanjing 2009. Magnus har i senere år utvidet sin forståelse for motstanderne i verdenseliten i sjakk og jeg vil si at han «psykologisk» dominerer alle i sin generasjon.

 


Magnus har i VM-oppladningen vært på guttetur til Tromsø og kost seg
Foto: Anniken Vestby

 

VM kampen kommer – vi gleder oss!

Det var litt om Magnus og psykologien, intuisjonen, kjærligheten til spillet, estetikken og den lystbetonte læringen som talentet Magnus Carlsen og legenden Mikhail Tal hadde til felles. Når Magnus står på startstreken i kampen mot Nepo i VM om akkurat en uke – så er det mye av dette som gir han et fortrinn i matchen. De tre feltene jeg tror Magnus tjener mest på mot Nepo og som gjør at jeg mener Magnus er minst 75% favoritt i kampen er de gode sluttspillene hans, det rike posisjonsspillet med verktøy av mange ulike slag og den dype erfaringen hans i matchpsykologi og spill på det høyeste nivået. Nå gleder vi oss til VM-kamp og Sjakkfantomet skriver til pennen er tom for blekk.

 

Seks elementer som Tal og Carlsen har felles:

1. Intuisjon
2. Kjærlighet til Caissa
3. Estetikk
4. Lystbetont læring
5. Psykologi
6. Er store naturtalenter

 

Sjakkfantomet velger å blogge fra VM i sjakk også i år – følg Magnus på bloggen!
Foto: Anniken Vestby

 

Aktuelle lenker:

4 tanker om “Sjakkfantomet VM-oppladning: Magnus og Tal

  1. Artig lest og godt skrevet. Men de seks punktene passer også meget goďt på Alireza Firouzja, som vaker i vannskorpen og bare ryggfinnen stikker opp. Temaet fra Haisommer er i bakhodet: Bom bom Bom Bom BOMBOM

  2. Meget god observasjon, Even! Tror vel ikke at punktet om psykologi passer Alireza riktig enda og intuisjonen trenger litt mer tid på seg for å være på verdensmesternivå – men ryggfinnen ser vi klart og tydelig – bom bom – dette blir skummelt…

  3. Kan det bli bedre ☺️ VM i sjakk om en liten uke (endelig)! Sjakkfantomet har startet vorspilet med eminente betraktninger og bygger opp spenningen, som bare en som virkelig kjenner og kan Carlsen klarer ☺️ Nå kjenner vi på VM følelsene, forventningene og den sitrende spenningen! Game on!

  4. Takk for det til Sfinx, nå er det bare for Sjakkfantomet å komme i stemning så han kan piske gode vibber inn i Magnusfansen og forhåpentligvis komme med et gullkorn eller to underveis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.