Magnus Carlsen i voksen ledelse i turnering på Elfenbenskysten


Magnus Carlsen er den store stjernen i verdenssjakken for tiden!
Foto: Lennart Ootes / Grand Chess Tour

 

Topp tre i historien

Når Magnus spiller opp til fest er intet øye tørt! Det er artig å se Magnus legge nerver, tanker om tap og all annen staffasje bak seg i garderoben, sette seg foran brettet og spille opp en festsymfoni for de fremmøtte som følger sjakkens begivenheter fra orkesterplass hjemme i stua via nettet. Magnus spiller ikke for seieren i hurtig- og lynsjakkturneringen lenger – det som nå foregår på Elfenbenskysten er spill for historiebøkene! Han setter ikke motstanderne sine på plass – han gir de bank. Magnus er i en helt egen klasse og han vet det selv. Han varter opp med festsjakk og han valser over den ene storheten etter den andre. Det er riktignok noen som har vært i samme liga en gang i historien – men trolig ingen på helt samme nivå som det Magnus leverer denne våren. Det er bare tre spillere igjen nå. På toppen av kongerekka – på pallen! De tre store i historien. Bobby, Garry og Magnus!

 

Magnus med en sympatisk tweet om barna som elsker sjakk i alle verdensdeler:


Bobby Fischer – den største i sin samtid med størst margin

Den første av dem var Bobby Fischer som egenhendig slo hele det sovjetiske sjakkhegemoniet og som i en treårsperiode på begynnelsen av 70-tallet herjet fritt og uhemmet med sjakkens elite ved å knuse verdenstoppen i sjakk slik ingen hverken før eller siden har knust den. På den tiden var Petrosian og Tal kjent som de to store lynhaiene i Sovjet – ingen banket Tal og Petrosian ble det sagt! Men en mann gjorde akkurat det. Han slo både Tal og Petrosian 2-0 i lynsjakken i det første uoffisielle verdensmesterskap i lynsjakk. Hans navn var Bobby Fischer og han fosset inn til 19 av 22 mulige i VM – et hav foran nestemann som var Trollmannen fra Riga.

 

Anish Giri har et poeng – det er tøft å måtte møte Carlsen for tiden!

 

Garry Kasparov – mesteren som var verdensmester i 15 år

Den andre var Kasparov som fra 1981 til 1990 vant alle klassiske sjakkturneringer han stilte til start i. Som slo selveste Anatoly Karpov i fire av fem VM-matcher – den femte ble kansellert og re-oppsatt med nye regler. Kasparov spilte det reneste festfyrverkeriet av en angrepssjakk som verden ikke hadde sett maken til, og som den kanskje aldri får se igjen. Han var frisk i stilen, suveren på brettet og utstrålte en aura som fikk all motstand til å bli mo i knærne og matt i både blikket og på brettet. Kasparov var kongen i sjakkverdenen i 20 år og verdensmester i 15 av dem. Magnus jakter nå på rekordene til den store mesteren, vil ha slå dem, mon tro?

 

Garry Kasparov – fremdeles den største av alle?


Magnus Carlsen – kom fra Nowhere og ender opp som den største?

For vi har også Magnus Carlsen. Han er nå ute med en oppgradering – versjon 2.0. Selve toppmodellen fra Team Carlsen som har tatt syvmilssteg fremover i forhold til der han var for vel ett år siden. Magnus fosser frem på alle bauger og kanter. Han er blitt en verdig ambassadør for spillet som gir fansen sin oppvartning ved å spille under kjente navn på LiChess og Chess.com der han før gjemte seg under anonyme nick på ICC. Han har sitt PlayMagnus som nå har fusjonert mer eller mindre med Chess24 og som er med på å fronte sjakken på ulike plattformer. Han er pioner for Fischersjakk og han er verdensmester i tre disipliner. Offisiell verdensmester i to av dem. Nemlig klassisk sjakk og lynsjakk. Best av alt er likevel at han har blitt en komplett sjakkspiller i den senere tid – etter at han har utvidet og forsterket åpningsspillet sitt, blitt giftigere i midtspillet og etter at kampviljen har blitt enda større og sterkere enn før. Nå spiller Magnus altså for historiebøkene folkens. Det er en norsk sjakkonge oppe på pallen der Fischer og Kasparov har stått fjellstøtt i årevis – han heter Magnus Carlsen! Han er råere, sterkere og friskere i stilen enn noensinne og han spiller nok en gang den publikumssjakken vi setter slik pris på – den som bragte han opp og frem i Nanjing i 2009 og som nå er enda råere, enda rikere og enda mer gjennomarbeidet! Nå spiller nemlig Magnus sjakk med et fullt symfoniorkester i ryggen og på alle strenger! We love it!

 

Tarjei Joten Svensen er tilbake og skaper sjakkglede på norsk:

 

Hurtigsjakk på Elfenbenkysten – Magnus dominerer

Turneringen Magnus spiller i disse dager utfolder seg på Elfenbenskysten og er den første i Grand Chess Tour 2019. Det er 9 runder hurtigsjakk først og så 18 runder lynsjakk etterpå. Det spilles totalt over 5 dager og i skrivende stund er to dager og 6 runder unnagjort. Hurtigsjakken gir to poeng for seier og ett poeng for remis. Lynsjakken har normal poengfordeling og slik vektes hurtigsjakken som viktigst i sammendraget. Det kåres selvsagt vinnere i hver gren, men sammenlagtvinneren med flest poeng totalt i miksen av hurtigsjakk og lynsjakk blir vinneren av Grand Chess Tour i Elfenbenskysten.

 

Magnus smelte til med en uppercut mot Nepo!


Magnus bygger opp respekt og en aura rundt seg ved å utspille de andre

Det skal mye til å hindre Magnus på hans vei og så langt har Magnus kun gitt bort to remiser på seks runder. Vi skal ikke ta noe for gitt selv om vår mann altså har fått en flying start og er i storform. Han har nemlig også det psykologiske taket på konkurrentene. Han har ofret bøttevis med bønder den siste tiden og på merkverdig vis er de alle forgiftet som testamentebønder – og skipene disse bøndene lastes med – går alle ned med mann og mus. Sist var det Karjakin som forsøkte å ta en bonde på f5 – nei, nei, nei. Det smalt stygt, gitt! Eller skal vi si at Magnus fikk et flott angrep på gang og vant i stor stil over Karjakin i 4. runde?

 

Det sitter i blikket!


Knuste Lagrave i en åpen sicilianer!

I 5. runde var det så den godeste Najdorf-fantasten Vachier-Lagrave som skulle få smake på en skarp sicilianer fra Magnus sin hånd. Alt med det kjente 11…Le6?! gikk Lagrave inn i en teorivariant som etter mitt mening knapt er spillbar for svart. I den tiden jeg spilte postsjakk var 11…b5! helt fersk teori – og det trekket tror jeg fortsatt er svarts beste sjanse i en litt suspekt variant. Magnus spilte naturlig og godt og fikk opp det som virket å være en stor fordel før han i komplikasjonens tåke valgte å spille f5 – i stedet for å snappe en bonde på a6 – i en lang variant. I stedet gikk Magnus etter å vinne g-bonden, men i prosessen måtte han gi mange innrømmelser. Logisk spill av Magnus likevel, og etter dette kom Lagrave inn i en noe dårligere stilling og da han ble utålmodig og begynte å spille på vinst selv – så fikk Magnus inn et sterkt g4-g5! og vant i stor stil på kongeangrep – igjen! Jeg trodde ærlig talt at Magnus skulle spille remis her – men som Magnus har sagt: «My opponent is an idiot till proven otherwise».

 

Lennart Ootes tar flott bilder!


Hasta la Vista, Berlinforsvaret

Ingen Londonsystemer mer, ingen Berlinforsvar, ingen pusesjakk og ingen hvileskjær mer. Mannfolksjakk fra trekk en – er den nye melodien! Jeg gledet meg til partiet mot Topalov for Magnus kan Topalov – han vet hvilke knapper han skal trygge på og han vet hvordan Topalov skal beseires. Det gjorde han alt som 16-åring i sin tredje super-eliteturnering i 2007. Men Veselin fra Bulgaria ville ikke spille Najdorf mot Magnus. Han ville ikke leke, han ville ikke danse tango og slett ikke med Magnus! Da er det greit at Magnus tar en slow Foxtrot, denne dansen med grasiøse, lange bevegelser over dansegulvet. At ikke lyktes helt i dette spillet mot Topalov og måtte nøye seg med remis gjorde nada. At han spiller på de små posisjonelle ting innimellom, at han varierer og at han ikke alltid går etter strupen, men også retter slagene inn mot kroppen og vinner posisjonelle fordeler er fint. At han til slutt legger motstanderen kontant i bakken med en flott uppercut har vi sett ofte i det siste – og vi vil se det igjen. Magnus er mesteren – ingen over – ingen ved siden av! 5 av 6 eller 10 av 12 som det telles i GCTs hurtigsjakk. Bare Nakamura har så langt stått imot i hurtigsjakken på Elfenbenskysten. Siste spilledag av hurtigsjakken skal Magnus blant annet opp mot de to kineserne i feltet. Vi gleder oss!

 

Magnus er suverent i tet:

Det var stort å se Magnus hamre Karjakin til korset i en sicilianer:

 

Sjekk ut grafikk og data-analyser hos LiChess

 

Aktuelle lenker:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.