Svært forståelig VM-nei fra Magnus – trist som faen!

Magnus Carlsen sier nei til videre VM-spill og dermed VM-tittelen i klassisk sjakk
Arkivfoto: Anniken Vestby

 

Magnus har talt – gir fra seg VM-tittelen

Så kom den ventende meldingen fra Magnus, han gir fra seg VM-tittelen i sjakk. Dermed vil Nepo og Ding Liren kjempe ut en VM-kamp i klassisk sjakk om den klassiske VM-tittelen som Magnus har sittet på i 10 år. Dette er trist som faen, men forståelig ut fra Magnus sitt perspektiv. Selv om jeg selv har et annet perspektiv enn Magnus, skjønner jeg hans beslutning godt og aksepterer den 100%. Hvem er vi som skal akseptere den? Alle – dette er Magnus sitt valg og selvsagt ikke opp til oss andre sjakkelskere som ønsker at ting forblir ved det gamle. Jeg var ikke blant dem, jeg ønsket et skifte i VM-historien. Tilbake til 16 match kamper slik Kasparov og Kramnik kjempet det ut i London. En hurtigsjakkmatch FØR VM-finalen som avgjør tie-breaket om matchen ender likt. At VM-syklusen forlenges til hvert 3 år osv.. Dette er mine favorittendringer – men hvem er jeg – nobody i den store sammenhengen selvsagt, så dette var ren ønsketenkning.

 

Hvorfor forstår jeg Magnus så godt?

FIDE-presidenten har talt og som så ofte med kloke ord: «Only a handful of people in history can understand and assess the tremendous toll that it takes playing five matches for the title» – Arkadij Dvorkovich til Chess24. Det ligger noe der. FIDE ville melke Magnus-kua maksimalt og la VM-kampene hvert 2 år, det var en brøler. Det ble dermed alt for mange VM-kamper på Magnus alt for tett og når de samme motstanderne begynte å resirkulere i 2022 – var det nok. Forståelig. Magnus sier selv at han ikke er motivert for å spille en VM-match nå – det er poenget her. Magnus har alltid vært drevet av motivasjon, og når den klapper sammen, går han videre i livet. Som en av mine favoritter, forfatteren Isaac Asimov sa det: «Life continues after Check mate». Da jeg studerte pedagogikk på lærerhøyskolen i 4 år tidlig på 2000-tallet var det viktigste jeg lærte at motivasjon hos elevene er viktig og må skapes. Jeg formulerte det da slik selv fritt etter Piaget: «Forventning er motivasjonens mor»! Hva mente jeg så med det? Jo, at vi mennesker trenger et mål, en mening eller en følelse av at noe vi liker skal skje – for å bli motivert og legge ned en ekstraordinær innsats! En slik ekstraordinær innsats har Magnus lagt ned en rekke ganger, og nå var ikke forventningene til stede lenger hos Magnus. Han har allerede vist verden hvem som er best i hans generasjon og Nepo var dermed ikke en verdig utfordrer sett fra Magnus sitt ståsted.

 

Djevelens advokat

Skal jeg spille djevelens advokat er det likevel mye som skurrer for meg – men jeg har andre prinsipper i livet enn Magnus og liker å tenke helhet der han tenker «Magnus». For sjakkens som helhet tror jeg vil blø med denne beslutningen. Hele VM-tittelen vil devalueres og dette vil få store ringvirkninger i sjakkens rike. Klassisk sjakk vil så vannes ut og mer prestisje og status vil gå til de disiplinene og de formatene Magnus deltar i. Dermed vil sjakken forandres for alltid. Jeg mener, som djevelens advokat, at Magnus burde gått i forhandlinger med FIDE om et nytt og bedre format med 3-årssykluser og noen forandringer han ønsker på formatet. Slik ble det ikke og jeg forstår også Magnus sitt valg, når det er sagt så ble både Smyslov, Spassky, Kasparov og Anand verdensmester først etter å ha tapt en VM-kamp. Så hvis flere i historien hadde brukt argumentet «jeg spiller ikke fordi jeg alt er best i min generasjon» – ville vi mistet mange flotte spillere som var best i sin samtid i VM-kamp, på veien. Ellers har Magnus sagt at døren er åpen – det er bra! Magnus viser med det at han er et pragmatisk menneske som gjør det som passer han selv, og som fungerer for han. Kanskje vil det om 6 år fungere å spille en siste VM-kamp mot neste generasjon om Alireza da har nærmest seg Magnus på verdensrankingen – en VM-match med eller uten FIDE.

 

Suksess krever mer av personligheten din…

Jeg er ærlig og innrømmer at jeg likte Magnus bedre før – den unge Magnus var fantastisk å skrive om og jeg nøt hvert øyeblikk jeg skrev om helten vår fra 2006 og fremover. Men stor suksess krever mer av personligheten din enn lite suksess. Det er slik jeg ser det – Magnus sitt lodd i livet. Der Karsten Warholm imponerer utenfor banen, imponerer ikke Magnus like mye utenfor sjakkbrettet. Han devaluerer blant annet sjakken ved å trekke linjer inn til, og close inn avstanden til ren gambling ved å ha en sponsoravtale med Unibet. Sjakk har tradisjonelt vært både et rikere, finere og mer akseptert spill enn ren gamling. I poker må du spille om store penger for at spillet skal bli interessant nok – det trenger du ikke i sjakk. Selv Magnus kan sette seg ned på Lichess og bare spille for moro skyld. Så Magnus har sine utfordringer utenfor brettet og i øyeblikket nyter han et «badboy-stempel» – men jeg tenker det kommer en dag han våkner opp og skjønner at livet handler og større ting enn seg selv. Vi skulle så gjerne hatt en stort hjerte hos Magnus også slik at han var det forbildet vi drømmer om innen sjakken.

 

Når det er sagt – Magnus er et forbilde for mange

Selv om min interesse for Magnus har falmet de siste årene, så er mange betatt av fenomenet Magnus Carlsen og han har da mange kvaliteter en kan elske. Humøret hans er topp, han tar utfordringer på strak arm og han elsker sjakk! At han nå gir fra seg VM-tittelen handler utelukkende om at han ikke er engasjert og at kostnadene for han menneskelig er for store og at han dermed ikke er motivert slik – jeg ser det. Det handler ikke om at han er feig eller ikke våger å spille mot Nepo. Magnus ville filleristet russeren og det kan du banne bein på. Han frykter ingen over sjakkbrettet og kan sette seg ned i en park i Spania å spille lynsjakk, eller la dødelige stormestre få gratisleksjoner på Lichess i timevis. Magnus er en stor sjakkelsker med stor respekt for sine kolleger og er en bra fyr – glem ikke det. verken penger på kort sikt eller VM-frykt har preget Magnus sitt valg.

 

Magnus har den rette sitsen

Jeg skjønte hvilken vei høna sparket da Nakamura ble nr. 3 i kandidatturneringen. Magnus valgte å ikke trekke seg før han så utfallet av kandidaten og kunne trekke noen slutninger ut fra det. Det er høyst egosentrisk, men fullt ut forståelig. Magnus ville rett og slett vite om Alireza vant eller, som jeg også tror, vite hvor Nakkis endte. Ja, for jeg tror Magnus ikke ville ha «råd til» at Nakamura fikk et skudd på VM-tittelen. Nakamura er verdens største sjakkstreamer som tjener mest på sjakken og han er i tillegg verdens beste lynsjakkspiller – klart foran Magnus på verdensrankingen i lynsjakk. Når Nakkis ble nr. 3 og Magnus fikk vite at Dingeling og Nepo skulle spille VM-match om Magnus selv ikke ønsket – ble valget mye enklere. Han har rett og slett råd til at en russer han har gruset 7-3 i en VM-kamp eller at en kjedelig kineser vinner VM-tittelen i klassisk sjakk. Magnus har nemlig andre prosjekter.

 

Magnus Carlsen har lite å vinne og finner lite motivasjon i å ta en ny kamp mot Nepo
Foto: Eric Rosen  |  World Chess på Facebook

 

FIDE sitter med Svarteper

Så er det FIDE som får boomerangen i fleisen. De sendte den selv ut da VM-sirkuset gikk fra 3-årssykluser og 2-årssykluser. De har selv prøvd å melke verdensmesteren ved å ha mange VM-matcher på kort tid – nå er det tid for revansje. Magnus ønsker nå å melke FIDE. Dette passer også med tidens ånd. I vesten der Magnus bor er penger og prestisje gullkalven alle danser rundt, og få reagerer negativt på om Magnus kjører et eget løp og «glemmer» sine kolleger i sjakkens rike. Ja, for noen må blø og andre skal lykkes fullt ut. De som vil merke det først tror jeg er spillere i sjiktet utenfor Topp-20 i verden. De som har reist rundt og funnet langsjakkturneringer her og der og som har tjent sine ærlige kroner på det. Devalueres klassisk sjakk, får disse det like tungt som de har hatt det i Koronaperioden. FIDE vil også blø, ja de sitter på noe mindre attraktivt nå, enn før Magnus sitt VM-nekt – de sitter nemlig på Svarteper. Hvor stort tap det blir for FIDE? Det gjenstår å se. Men hvis russiske Dvorkovich, som etter alle solemerker vinner presidentvalget til FIDE under sjakk-OL, fortsetter i stolen – har Magnus gode kort til å gjøre som han vil slik jeg ser det. Et morsomt scenariet ville ellers vært at Heine Nielsen, Magnus sine tidligere sekundant og en mann med moralsk ryggrad – i hvert fall på vegne av andre – skulle komme i visepresidentstolen. Da kan det bli interessant.

 

Rett tidspunkt for Magnus?

Men kanskje er dette det rette tidspunktet for Magnus til å trappe et steg ned, og ikke påta seg mer innen sjakken til å klare å svelge unna. Jeg tror det. Han har mange spennende prosjekter i fortsettelsen, han ønsker å forbli verdensener, han ønsker å nå 2900 og han ønsker å utfordre seg selv på andre arenaer som f.eks. i litt pokerspill i Vegas. Det siste er kult, men sponsorvalget kunne han gjort mer kledelig, spør du meg. Har noe slikt som dette skjedd før? Ja, Fischer trakk seg i 1975 etter forhandlinger med FIDE om betingelser for VM-tittelen. Jeg er overbevist om at Fischer egentlig manglet motivasjon den gang og at likhetene der er store med Magnus – men så stopper all likhet. Jeg er rimelig sikker på at Magnus vil ta rimelig gode valg fremover og ende opp som en av sjakkens største – kanskje den største. Tidspunktet 2022 gir muligheter og når klassisk sjakk devalueres – vil hurtigsjakk og lynsjakk få et ytterligere oppsving. Det siste er jeg ambivalent til, men noe i meg liker det godt!

 


Vi ønsker Magnus lykke til videre

Vi takker Magnus av som verdensmester i sjakk ved neste korsvei, og ønsker han oppriktig lykke til videre på livets vei. Han har utrolig mange spennende muligheter foran seg både på sjakkbrettet, med hobbyene sine og ikke minst med forretningslivet og Play-Magnus-eierskapet. Magnus kommer til å berike livene våre på en eller annen måte i mange år fremover og han er en interessant skikkelse og med stort engasjement for det han gjør og stor gjennomslagskraft! Når sjakken nå trolig blir mer lik tennis, med mer show og kanskje tennisens formater der en må vinne ulike set for å vinne matchen totalt – blir den også raskere og mer publikumsvennlig. Da er det nok vi gamle sjakkelskere som blør mest, men noen av oss er utvilsomt fascinert av det nye som skjer. Magnus sin reise startet på mange måter i 2004 i Wijk aan Zee – kanskje ender den samme sted rundt 2034 – 30 år senere. Hvem vet? Det har vært en spennende reise, med VM-titler, store turneringsseiere, noen små fall og verdensdominans i sjakk. Takk for at jeg har fått være med på denne ferden i kulissene Magnus – kun men en ørliten birolle i Norge – men med mye moro bak scenen.

 

Noe av det som imponerer meg med Magnus – er når han uselvisk stiller opp!
Foto: Anniken Vestby

 

(De første tankene til en lett beveget Sjakkfantomet etter Magnus sitt VM-nei)

 


Aktuelle lenker:

10 tanker om “Svært forståelig VM-nei fra Magnus – trist som faen!

  1. Jeg synes også dette er veldig trist. For en som elsker VM-historien blir det veldig rart med dette bruddet – mesterfakkelen skal liksom overbringes gjennom matcher fra mester til mester. Fischer var også et brudd med dette, men han sluttet jo helt med sjakk. Det vil bli en utfordring for samtlige at samtidig som VM spilles, ruver Magnus over dem alle og jakter på 2900-grensen. Det blir en utfordring for sjakkfans, Nepo og Ding og ikke minst FIDE.

    Men … jeg tror at Magnus på sikt kan bli fristet til et come back! Når kandidatturneringen skal spilles om en fem-seks år og feltet fylles opp av nye Firouzaer og unge indere som ikke er født enda, så tror jeg han blir fristet til å måle krefter med disse. Det er jo en grunn til at sjakkfantomet har døpt ham det come back kid!

    Et spørsmål er hva som skjer med spillestyrken hans. Han har jo ofte vært i kanonform etter matcher, hvor han kan flyte på beinharde forberedelser til matchene. Klarer han å motivere seg til like hardt arbeid fremover? Eller kanskje han ikke trenger det på samme måte lenger, jeg vet ikke.

    Så er spørsmålet – hvem blir han sekundanten til? Nepo eller Ding?

    • Må bare skynde meg å tilføye at jeg også forstår Magnus! Har du ikke motivasjonen så nytter det ikke. Og han skylder ingen noe. Tristheten er kanskje mer vemod når jeg tenker meg om. Jeg tror vi overlever dette!

    • Vi aksepterer selvsagt Magnus sitt valg Jussi – motivasjon vokser ikke som andre buskvekster ute på bakken, men gror gradvis opp inne i deg selv. Så kanskje kommer helten tilbake, kanskje får vi en supermatch i VM-historien som gjenforener eller kanskje VM-historien får en twist vi ikke ser klart for oss i dag.

      En slik twist and turn kan være at VM-formatet endres helt – at vi ikke lenger har en verdensmester som er direkte kvalifisert inn i ny match – men en VM-turnering der f.eks. de 6 eller 8 beste i verden spiller berger om retten til å være verdensmester. Det hadde vært interessant! VM-turneringene i 1948 og i 2005 var jo begge konfekt spør du meg.

  2. Gode betraktninger Sven! Kanskje på tide for Magnus å spille serøs postsjakk etter fadesen mot Sverige!?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.