En hyllest av Alireza Firouzja – stjernen i Wijk aan Zee!

Alireza Firouzja storspiller for tiden og har bemerket seg som kronprinsen av sjakk
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

 

Jeg tror Alireza har det som trengs – en kommende verdensmester!

Hjertet slår, pulsen stiger og en gledeståre presser på. Sjakkentusiasten Sjakkfantomet skjønner at det det er et magisk øyeblikk han er vitne til. Alireza Firouzja går opp i teten etter 5 runder av Wijk aan Zee – det er et av de magiske øyeblikkene i sjakkhistorien vi er vitne til. Den solide 25-åringen Anish Giri – en av bare fem spillere i historien som har gått gjennom en kandidatturnering i sjakk uten nederlag – må strekke våpen mot et 16 år gammelt fenomen. Det skjer ikke på en hvilken som helst måte heller. Firouzja vurderer overgangen til bondesluttspillet bedre enn Stockfish 10 på store dybder og bedre enn Anish Giri. Elegant spiller han seg dermed over i et vunnet bondesluttspill og vinner det med stø hånd. Hvilken spiller! Det er under slike øyeblikk du skjønner at det er langt mellom de virkelig O’store stjernene. At vi har ventet i mer enn 10 år på Magnus sin etterfølger – mannen som skal ta sjakken videre og opp av asken til Irans knuste sjakktradisjon – så stiger så Alireza Firouzja opp som en Fugl Føniks mot sjakkstjernehimmelen. En skjønner at dette trolig blir den neste verdensmesteren i sjakk – Magnus sin arvtaker.

 


Et tegn som står skrevet i stjernene

Noen verdensmestre setter spor i sanden etter seg – små øyeblikk som gjør at du i ettertid skjønner at de var noe helt spesiell, at det ikke er rart at akkurat de steg frem og ble verdensmestre i sjakk. Andre skjønner en fra en tidlig stund har det lille ekstra som gjør at akkurat de vil bli verdensmester i sjakk. Kursen synes staket ut. Jeg vil si det så sterkt som at en mellom det 16. og det 18. leveåret kan se om en spiller blir verdensmesteremne eller ei. Dette er de viktigste årene i en sjakkspillers levetid og dette er påpekt av blant annet Kasparov tidligere. Når du er 18-19 år gammel har nemlig hjernen «satt seg» og er mindre lærevillig enn tidligere selv om forskning viser at en helt opp til rundt 26 år er svært lærenem og at en kan lære mye selv etter dette. Allikevel har man en spesiell flow akkurat i årene 16-18 år der en tar «de siste» stegene opp til Eliten. Noen klarer det, de fleste faller fra. Hva bør en så se etter i disse informative årene for å se etter verdensmesteremnene? Etter toppunktet! Etter potensialet til spilleren! Etter de gode resultatene over tid, men altså særlig etter toppresultatene. Hvor ligger så Alireza Firouzja i løypa når han nå er 16 år og 7 måneder gammel? Svært lang fremme og noe foran Magnus ved samme alder.

 


Magnus spankulerer forbi og tar en titt på partiet mellom Alireza og Xiong
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

 

Intet er hugget i stein

Allikevel er det umulig å spå fremtiden – intet står hugget i stein ut fra informasjonen vi har tilgjengelig i øyeblikket – ting kan og vil skje. Store ting! Jeg husker i 1990 da en stjerneskudd ble tent. Det var året der Gata Kamsky 16 år og 1 måned gammel spilte seg inn blant topp-10 i verden i july måned. Ingen har hittil slått den rekorden – selv ikke Alireza eller Magnus. Ja, vi er på fornavn med Alireza nå – det er noe ved han vi liker. Dette Fischerske! Dette fandenivoldske. Dette storslåtte. Denne rå selvtilliten, men samtidig ydmykheten for verdensmestrene Magnus og Anand. Hans forståelse av sjakkhistorien, hans brudd med Iran, hans feide med Magnus – at han våger å stå opp for seg selv. At han svarer på spørsmålet om det ikke er sterkt å stå med 2.5 av 3 ved å si: Jeg burde hatt 3 av 3! Bare Fischer kunne svare slik og jeg elsker det! Kamsky hadde ikke den samme selvtilliten og da Kamsky kom inn som nr. 8 i verden i 1990 – så vant han i neste omgang Tilburg 1990 sammen med Ivanchuk på sterke 8.5 av 14. Dette var riktignok en turnering uten Kasparov og Karpov, men blant annet Ivanchuk, Gelfand, Short og Timman var med. Uhyre sterkt av en 16-åring i sjakk dette og ikke rart at Kasparov straks startet den psykologiske krigføringen med Kamsky og ikke akkurat snakket opp talentet hans – noe som Kamskys far likte dårlig. Dette er historie og det viser hva en 16-åring kan få til i sjakk.

 


Da Kasparov var 16 år gamle ble stjernen hans tent i Banja Luka

Kasparov og Magnus la ikke spor etter seg i sanden – de hugget begge ut et monument etter seg i sjakkhistorien ved 16 års alder som det fortsatt går gjetord om. Kasparov sitt store gjennombrudd var Banja Luka-turneringen i Jugoslavia i 1979. Kasparov fylte 16 år under turneringen og sopte feltet, som besto av 15 andre stormestre, av brettet – eller hva skal vi si om 11.5/15? Feltet besto av sterke folk som Tigran Petrosian og Ulf Andersson, men Kasparov vant turneringen hele to poeng foran GM Jan Smejkal. Kasparovs stjerne var tent og verden forsto at han ville bli verdensmesteren i sjakk før eller siden – hans talent var nå til å ta og føle på.

 

 


Magnus fikk gjennombruddet da han spilte i Linares 16 år gammel

Magnus Carlsen fikk selv en tøff ferd i sjakkens rike da han var rundt 16 år gammel, men hans talent og hans muligheter føre til at verdensmesteremne ble oppdaget kort tid senere. Suksessen kom når ingen ante at det ville skje, og nærmest over natta! I samme måned som Magnus fylte 16 år, i november 2006, spilte han Tals minneturnering i Moskva, noe som var Magnus sin første SuperElite-turnering – altså en turnering med overvekt av 2700-spillerne og flere topp-10 spillere. På plass var blant annet Aronian, Grischuk, Morozevich, Gelfand og Svidler. Magnus tapte 2 partier og spilte resten av partiene remis. Dermed ble det 3.5 av 9 og en grei debut, men ikke noe mer. Alle tenkte nok at nå hadde Magnus lært å remisere de beste, og så ville han ta steget videre i Wijk aan Zee to måneder senere når han måtte de ypperste på nytt? Men den gang ei – Magnus endte på sisteplass sammen med Shirov på 4.5 av 13, uten at han vant et eneste parti i Corus 2007. Det var en stor nedtur. Men så skjedde det da Magnus var 16 år og 3 måneder gammel. I Morelia-Linares-turneringen smelte Magnus til og kom på delt andreplass sammen med Morozevich på 7.5 av 14 bak den suverene verdensmesteren Vishy Anand. Oh yess! Hvilken herlig tid! Sjakkfantomets blogg var enda ikke påtenkt, men jeg blogget likevel om denne turneringen på Team Bjørnsens websider, og jeg husker den dagen Magnus slo Topalov for andre gang! For en dag, for en spiller! Magnus fikk totalt fire seire og dermed hadde han lært kunsten å slå 2700-folket. En ære under en promille av en promille av sjakkens spillere noensinne vil oppleve å få. Magnus hadde meldt seg på i striden om å bli verdensmester i sjakk og var plutselig den første i køen av de unge!

 

 


Hvorfor er det så viktig å være den første i køen når du er 16 år gammel?

Dette er uhyre viktig og nøkkelen til å bli verdensmester i sjakk. Hvorfor? Fordi du da får muligheter de andre ikke får. Muligheter til å spille mot de beste, muligheter til å lære av de beste og utvikle deg blant de beste i dine beste år! Å få denne luksusen fra du er 16-18 år har sjakkhistorisk viste seg å være noe av det viktigste et verdensmesteremne kan oppnå i 16 års alder. Husker du Kramniks gjennombrudd? Manila 1992? Skjebnen ville ha det til at Kramnik på OLs siste dag var 16 år og at han dagen etter fylte 17! På sin siste dag som 16-åring slo Kramnik John Nunn i en berømt kongeinder med hvit, og han var fremdeles ikke stormester i sjakk. Allikevel tok han 8.5 av 9 og ble beste 1. reserve i sjakk-OL da han vant gull på 5. bord. Stjernen til Kramnik var tent og han fikk invitasjoner i tiden som kom over en lav sko, og slapp å spille åpne turneringer og utviklet seg dermed mer enn både Kamsky, Ivanchuk og Gelfand i årene som kom og ble verdensmesteremne nr. 1 fra midten av 90-tallet og fremover.

 


Selv en med talentet til Alireza Firouzja trenger velvillighet og turneringstilbud
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

 

Den vidunderlige sjakken

Mange har tenkt at sjakken er død, at sjakken nå trenger Fischerrandom eller andre viderverdigheter – det trenger den ikke! Det sjakken trenger er nye og ulike turneringsformater. Vi må unngår at de samme spillerne får den samme lønna for å spille de samme variantene i de samme turneringene år ut og år inn. Forandring fryder! Vi trenger frisk blod! Nye spillere som kan ta steget inn i verdenseliten i sjakk. Det kan de bare når de får sjansen! Se på Wei Yi! Et enormt talent ved 16 års alder, men han fikk ikke så mange sjanser som Magnus – han var kineser må vite og sjakk spilles i vesten. Der var det bare de suverene folka i Wijk aan Zee som inviterte stakkas Wei Yi. Og Wei Yi ga – han spilte nemlig stor sjakk alt som 16-åring da han fikk sjansen i 2016. Da tok Wei Yi 2 poeng mer enn Magnus ved samme alder og han endte på 6.5 av 13 og fikk en seier. Året etter fikk han i Wijk en ny sjanse, og da smelte han til med en 2812-prestasjon 17 år gammel! Han vant hele 4 partier og tok 7.5 av 13. Invitasjonene som aldri kom året før, måtte da komme trillende inn til kineseren etter dette? Nei! Norway Chess ville ikke ha han, Grand Chess Tour med Sinquefield Cup, London Chess Classic osv. ga han ikke engang et Wild Card. Persona Non Grata. Trist. Wei Yi fikk dermed ikke lære av de beste i sine beste år og det vil han alltid bære preg av. Så gjenstår det å se om dette vil ramme Alireza også. Jeg tror ikke det. Han har flyttet til vesten og tatt et modig valg. Bor i Frankrike siden i sommer sammen med blant annet sin far og har et apparat rundt seg. Han ønsker å bli medlem i den franske sjakkforbundet og spille for Frankrike selv om det koster 50.000 Euro med overgang innen FIDE – så tror jeg dette går i orden! Vi krysser fingre.

 


Det psykologiske spillet til Giri er igang, men Firouzja tar første stikk
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

Kjedelige Grand Chess Tour

Pengemannen Rex Sinquefield og Garry Kasparov vil ha mer av det samme. De gamle menn vil ha mer gammel sjakk. De vil bygge opp egoene til Magnus, Anand, Aronian, Giri, Caruana, Nakamura, So, Ding Liren, Vachier-Lagrave og Nepomniachtchi. Dyrke de samme spillerne som har gitt oss remis på remis de siste årene i stedet for å få inn litt friskt blod. En mengde blodtørstige og interessante unge ulver står og uler ved døra og vil inn, men alle velges bort. Både Alireza Firouzja, Jan-Krystof Duda og Richard Rapport er inne blant topp-20 i verden i ung alder og har fremtiden foran seg. La oss i hvert fall håpe at Grand Chess Tour forstår sin besøkelsestid i fremtiden og at publikumsjakk har noe å si. Vi ønsker oss nemlig en aldersmessig-, spillemessig-, kulturell- og geografiskmiks som gjør det spennende å følge turneringene fra hele verden! Publikum vil se nye spillere, nye oppgjør og ny sjakk! Grand Chess Tour kan godt ha 6 faste plasser i Grand Chess Tour og 6 plasser som er Wild Cards. Det hadde vært noe. Seks spillere fra topp-10 i verden + seks utvalgte blodtørste pitbullterriere, som ikke tror på aldrende menn! Jeg tenker i hvert fall slik – og i år håper jeg på Wild Card til Alireza!

 


En stjerne er født

Så en altså en stor stjerne er født. Jeg håper at Norway Chess ser sitt snitt til å invitere denne stjernen. Jeg håper han vil få muligheter Wei Yi aldri fikk i Norge – selv om han ikke kommer fra vesten. Jeg håper vi hever oss litt over det nivået, og ser på sjakken som presteres, på mennesket bak prestasjonene og ikke på elotall alene. Alireza gjør nemlig årets Wijk aan Zee til en fest! Han er den nye vinen. Når Magnus ikke er i form, og faktisk har kjedet oss slik at jeg egentlig vil skru av hele turneringen, så kommer Alireza frem som en åpenbaring fra Caissa. Jeg lar meg fascinere av Alireza og sjakken hans. For hva er det å ikke like? Gutten har altså tapt et svartparti og spilt to remiser med svarte brikker. Men – og det er et stort MEN – han har vunnet alle sine hvitpartier! Fire stykker i tallet. Han har tidvis spilte fantastisk sjakk, han har kjempet som en løve! Det er noe Bobby Fischers over Alireza Firouzja både på og utenfor brettet. Han er så dypt inne i sjakken at han sjakken styrer livet hans og valgene hans. Selv hjemlandets sjakkforbunds høyeste instans klarte ikke å stoppe Alireza fra å flytte til Frankrike slik at han kan dyrke sjakken på samme vilkår som de beste! Når han uttaler seg i videoer fra Wijk aan Zee skinner sjakkgleden ut av øynene på han! Når han spiller er det ikke teknisk Caruana-sjakk, men dynamisk angrepssjakk vi får se. Det ungdommelige pågangsmotet ligger tjukt utenpå han og en må bare bli begeistret. Nå leder fenomenet Alireza Firouzja hele Wijk aan Zee etter 7 runder! Han har tatt 5 av 7 mulige! Dette er hans første Eliteturnering og jeg skal være litt slem. Ja, det skal jeg! Alireza Firouzja har vunnet like mange seire i sin debut på toppnivå i løpet av 7 partier som Magnus klarte på 36 partier. Det sier alt om hvor bra han har gjort det. Han er et fenomen og akkurat den vitale kraften sjakkverdenen trenger nå. Leve sjakken – leve Alireza Firoujza!

 


Alireza forteller om seieren mot Jefferey Xiong i 7. runde

Stor sjakk fra et stort talent

Alireza har muligheter Magnus ikke hadde. Muligheten til å trene med AI-systemer som å se på partiene til Alpha Zero, sjekke varianter med LeelaZero og lære nye muligheter i spillet som er spennende og nyskapende. Dermed vil han komme til turneringer med verktøy ikke alle andre har i verktøyskrinet sitt. Han har nemlig et ungt hode som knekker noen av kodene fortere enn Anands. Han er the Real Deal og sammen med spillere som Rapport, Dubov, Artemiev, Duda og mange flere vil han smelle til i årene som kommer. Vi avslutter med å se Alireza svinge seg i valsen og spille hjem et ekte kampparti mot Anish Giri der han avvikler til et vunnet bondesluttspill og vinner. Nå er det slik at Alireza Firouzja møter Magnus med hvite brikker i 9. runde på tirsdag – vi gleder oss. God sjakk, folkens!

 


Et sjakkhode av de sjeldne, vil denne karen bli verdensmester i sjakk mon tro?
Foto: Den offisielle Tata Steel fotografen Alina l’Ami

 

Her er Alireza sin flotte seier mot Anish Giri:


Alireza forteller om partiet sitt mot Anish Giri på YouTube

 

Aktuelle lenker:

19 tanker om “En hyllest av Alireza Firouzja – stjernen i Wijk aan Zee!

  1. De gjenstående rundene har Firouzja sort mot Van Foreest, hvit mot Carlsen, sort mot Caruana, hvit mot Anand, sort mot Vitiugov og hvit mot Dubov. Det blir spennende å se hvor mange poeng han klarer å plukke mot disse, særlig mot rekka med VM-spillere i runde 9, 10 og 11, men også Van Foreest. Dette er også en ung mann som presterer meget bra i denne turneringen, kanskje på høyde med Firouzja, men han får ikke like mye oppmerksomhet. Så har han også møtt vesentlig sterkere motstand enn det Firouzja har gjort til nå, blant annet med tre remiser mot «dødsrekka» Carlsen, Caruana og Anand. Det er godt mulig at Firouzja holder helt inn, men jeg vil ikke bli overrasket hvis han kommer fort ned på jorda igjen. 100%-scoren med hvit kommer i alle fall ikke til å vare lenge.

    I B-gruppa er alt som det skal være. Eljanov leder og er på tur tilbake til den gruppa der han hører hjemme.

    • Takk for fint innspill, Simon. Jeg tror at Firouzja står løpet ut, men jeg tror han får minst et tap mot en av de tre store. Svart mot Caruana blir svært svett!

  2. Flott innlegg, Sven! Blir veldig spennende å følge Firouzja videre. Kanskje vi bare skal havne på fornavn med ham med en gang? Alireza!

  3. Ingen tvil om at Firouzja er et megatalent. Vil han få flere invitasjoner til toppturneringer? Vel, neppe før han kommer høyt nok på rankingen. De virker mest opptatte av å ha et høyt ratingsnitt. 2738 er ikke nok for dem. Det synes jeg som du er synd men det virker vanskelig å gjøre noe med. Norway Chess eksperimenterte et år og hadde med Harikrishna, for eksempel, men av en eller annen grunn ga det ikke mersmak (definitivt ikke Harikrishna’s feil).

    Ellers, når det gjelder Kamsky på topp-10 så hadde han litt flaks. Med nåværende ratingsystem ville han måtte ventet en stund lengre. Det var seks måneder mellom oppdateringer den gangen. Han spilte veldig mye det halvåret og fikk hele tiden fremgang målt mot sitt forrige veldig mye lavere tall. Han gikk da også nedover på neste liste.

  4. Jeg bøyer meg for det du sier om Kamsky, samtidig viste Tilburgturneringen 2 måneder etter juli-ratingen og hans fremganger der hans nivå.

    Det var slik for for 10 års tid siden at arrangørene alltid tok med minst en sterk junior i sine turneringer – slik burde det fortsatt være og Norway Chess bør lytte.

  5. Etter det Alireza gjorde mot Magnus i lyn VM vil han aldri bli invitert til Norge. Norsk sjakkforbund vil bruke alle sine ressurser til å få poden utlevert til Iran slik at han der kan få passende straff for sitt avhopp. Makan til jypling!

  6. Dagen er kommet og Magnus må helst slå Alireza i dag. Magnus har sorte brikker og det er en enda større prestasjon om han vinner. Men Alireza vil nok godte seg om han kan sette en stopper for Magnus sine 115 lange rekke uten taps partier. Du store alpakka for et sjakkparti vi får servert i dag klokka 1330.

    • Tror Magnus vil være solid med svarte brikker – Alireza har tross alt vist et potensiale med hvite brikker der han har full pott! Farlig mann som kommer til brettet full av pågangsmot. Selv tror jeg at det kan føre til både det ene og det andre, men vi får se.

  7. Eminent som vanlig ☺️ Tror magnus vil trå varsomt i dette partiet, samtidig tror jeg han har et vanvittig ønske om å sette skapet på plass! Et tap for magnus eller at han redder en stilling til remis vil kanskje gi alireza alt for stor selvtillit… dette er nok magnus veldig klar over… det beste her er at magus kjører et parti der han skviser blod ut av stein og alireza får en krypende følelse av at det er laaaangt frem til der magus er 😊

  8. Tusen takk for go’ord. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen – blo’fansen er de beste!

    Ellers tiltredes konklusjonene dine. Magnus bør søke posisjonelt press og temme og klemme samt ikke ta for store sjanser tidlig tenker jeg. Det vil bli en stor psykologisk knekk om Alireza får inn første stikk.

  9. Vel, skapet ble satt på plass 😊 om enn litt prematur oppgivelse av partiet, slik at det hadde noe uforløst ved seg 😊 man så tydelig en mer og mer ukomfortabel ung prins etterhvert som han ble totalt pasifisert… allikevel skulle jeg helst sett den beste fortsettelsen fra hvits side, slik at Magnus virkelig kunne gitt Alireza en oppvisning i sluttspillteknikk…. eller i det minste to lette og en badehette 😊

    • Skapet ble satt så ettertrykkelig på plass i et praktparti fra A til Å.

      Det er trist å se at Lahlum i studio ikke verdsatte Magnus sin pragmatiske avslutning på partiet. Det fantes overhodet ingen vei videre for fortsatt motstand for hvit da Alireza ga opp etter at Magnus valgte å avvikle på klokt vis. Dette visste begge spillerne. At maskinanalysen av og til har verdier som kan misforstås med at det finnes motstand i stillingen, er så sin sak. Da må en ekspertkommentator se på variantene og vurdere om det finnes motstand der. Det gjorde det ikke her. Så Magnus har spilte et praktparti og det var intet uforløst i dette oppgjøret.

      Det var rett og slett en spanskperle som går inn i evigheten vi fikk i går – fra vår helt Magnus!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.