Magnus Carlsen til topps i Shamkir før sisterunden!

Magnus Carlsen er i ferd med å gjøre noe nær ett karrièrebeste på sjakkbrettet
Foto: Shamkir Chess 2019

 

Magnus leker seg i Shamkir – spiller på alle strenger

I disse dager imponerer Magnus Carlsen en hel sjakkverden! Aldri før har han spilte en så fullkommen og innholdsrik sjakk. Aldri før har alle de 88 tangentene på pianoet til Magnus vært i bruk på en og samme tid før i en og samme turnering. Aldri før har spillet lekt slik som nå på slutten av Shamkir 2019. Dette skaper bølger, dette skaper motivasjon og dette skaper gjenklang i både Magnus, fansen og sjakkverdenen. Gjenklang i Magnus som vil ha mer av de gode vibrasjonene, gjenklang i fansen som elsker det de blir servert og gjenklang i hele den vide store sjakkverdenen som er mektig imponert! Vi vil nemlig gjerne ha flere fem retters middager bestående av gode forberedelser, et frekt åpningsspill, et heftig midtspill, et elegant sluttspill og så en Grand Finale som topper alt! Subsidiært et klimaks midt i det heftige midtspillet som vi fikk det i dag mot Sergey Karjakin. Ja, for både Magnus og blodfansen elsket sjakken Magnus spilte i dag. Partiet toppet den gode sjakken som Magnus leverte alt i går mot Anish Giri og når han tok med seg turneringsseieren en runde før slutt ble alt perfekt! Dette var gøy folkens!

 


Magnus spilte opp til fest mot Anish Giri i 7. runde i Shamkir og vant i stor stil
Foto: Shamkir Chess 2019

 

Fire av seks mulige i de første partiene

Magnus har spilt en enormt sterk sjakk i turnering i Shamkir 2019. Han startet riktignok det hele litt tamt da han spilte ungarsk forsvar med svarte brikker mot Radjabov. Radjabov prøvde å få til noe underveis og hadde utvilsomt en viss fordel, men klarte aldri å klemme noe mer ut av det. Grei remis for Magnus. I andre runde spilte Magnus VM-prepp fra i fjor mot Vishy Anand i en dronninggambit og fikk opp en liten åpningsfordel som etter hvert ga et lett fordelaktig sluttspill. I dette sluttspillet kollapset plutselig Anand, da han gjorde et par blemmer på rad, og vips havnet han i et kliss tapt tårnsluttspill. Svakt av Anand – men vi takker og bukker dypt. I tredje runde fikk Magnus så lagt David Navara i gulvet og det i en flott Sveshnikovvariant i siciliansk – we love it! Deretter fulgte det en blodfattig remis mot Topalov i fjerde runde. Et fordelaktig midtspill mot Mamedyarov i femte runde ble også remis og så ble Magnus sterkt presset av Ding Liren i sjette runde. Dette partiet var likevel hele veien innenfor remisgrensen og Magnus holdt med andre ord fortet. Så langt 6 runder to seire og fire remis – ikke det helt store, men selvsagt meget bra!

 


Vishy Anand fikk nye sluttspill-leksjoner av Magnus Carlsen
Foto: Shamkir Chess 2019

 

Eksploderte på slutten – vant turneringen en runde før slutt!

Så eksploderte Magnus i rundene syv og åtte. I syvende runde var det Anish Giri han møtte, og uten den påkledde respekten han hadde for Giri en periode, hostet han opp en engelsk åpning som han alltid har likt å krydre åpningsspillet sitt med. Giri fikk tidlig en posisjonell taktisk nøtt å knekke da Magnus spilte det sterke 17.f4 exf4 18.gxf4 og det henger en bonde på e3 med sjakk. Kan den spises eller er den forgiftet var spørsmålet? Magnus med sin sterke intuisjon så at det var farlig å ta bonden – Giri slukte åtet rått. Det kan han angre på, for Magnus fikk åpenbart noen flotte linjer å arbeide i for tårnene sine, og en angrepsstilling som Kasparov og Tal ville vært misunnelig på om de sto å så på partiet. Magnus spilte lenge flott sjakk – dessverre glapp det litt mot slutten. Når geletoppene skulle settes på toppen av bløtkaka – fant ikke Magnus de magiske trekkene som skapte kunstverket – i stedet avviklet han til et lett vunnet sluttspill – lenge leve pragmatismen – og dermed var det litt som om smellbongbongen gikk ut med et *futt*, som om prikken aldri kom over i’en og dermed ble klimaks aldri nådd. Likevel var det ett *futt*. Likevel var det et meget flott sjakkparti – men vi vet at Magnus kan enda bedre – han kan også avslutte med smell!

 


Magnus har storspilt under Gashimovs minneturnering 2019
Foto: Shamkir Chess 2019

 

Et praktparti mot Karjakin som går inn i evigheten

I runde åtte kom så vitenskapsmannen, entertaineren, sportsmannen, kunstneren og fest-taleren Magnus Carlsen til brettet! Hans vitenskapelige bravader startet alt før VM i fjor og kunnskapen fra de lange treningsleirene han hadde den gang – sitter fortsatt fast under huden på verdensmesteren. Så Magne kom skodd godt til brettet mot Sergey Karjakin. Da entertaineren fikk ta over og spille frekk, god og inspirert sjakk når de kom ut av teorien i en skarp Sveshnikov lekte livet for Magnus. Dette er den beste følelsen en verdensmester kan ha i sjakk. Å rundspille en av sine største rivaler i et viktig oppgjør. Mannen som satte han i stevne om VM-tittelen i 2016, gutten som ble stormester i en enda lavere alder enn Magnus selv. Russland håp og Putins glansbilde. Ja, alt dette var det Magnus spilte mot i dag – personifisert i Sergey Karjakin. Men i dag fikk Karjakin bank så det holdt fra gamle Norge av selveste Magnus Carlsen. For når sportsmannen Magnus tillot kamp på brettet, så visste han hvem som skulle få gå siste etappe på stafetten for Team Norway. Det var nemlig kunstneren. Magnus visste nemlig at han ikke skapte et Mona Lisa mot Giri – men i dag skapte han sitt maleri. Det ble nemlig et praktparti som går inn i sjakkevigheten og som vil bli husket av generasjoner.

 


Magnus spilte et praktparti mot Karjakin – en virkelig perle!
Foto: Shamkir Chess 2019

 

Minner om det beste spiller fra de aller beste

Hva var så spesielt med akkurat dette partiet da? At det var så presist. At det var så stilrent. At Karjakin ble tvunget til å gi opp i en materielt lik stilling, mens hele verden likevel forsto hvor fortapt han var. At Magnus fikk hele hæren sin til samarbeide og til sammen å angripe den hvite stillingen på en utsøkt måte. At 2+2 ikke lenger var ren matematikk som ga resultatet 4. Men at materiellet på brettet hadde andre verdier. At hvitfelts-dominansen og e-linjespillet var totalt. Ja, i sluttstillingen gikk tankene tilbake til noen av Kasparovs mange praktpartier. Kanskje mest til mesterverket i Samisch-varianten i kongeindisk der han drev Karpovs brikker tilbake slik at de alle havnet på førsteraden etter 22 trekk! Det var nemlig noe pittoresk over Magnus sitt spill i dag – noe visuelt vakkert som du vil huske helt til den dagen du legger brikkene ned i esken for godt. Hvitfeltskontrollen var så enorm og dominansen over sentrum så stor at partiet ble en fryd for øyet. Strålende, Magnus! La det fortsette til evig tid. La det flotte spillet ditt være veiviser og la rekordene tikke inn i tiden som kommer.

 


Magnus er oppe på 2857 før siste runde i Shamkir – kan han vinne mot Grischuk?
Foto: Shamkir Chess 2019

 

 

Ny høyde gir et nytt mål og ny motivasjon til at noe godt skal skje 

Ja, for nå er Magnus oppe på eventyrlige 2857 i LIVE-rating. Nye tinder skal bestiges – men først skal de gamle tidene gjenerobres. Magnus spiller nemlig en rikere og mer publikumsvennlig sjakk en noen gang tidligere. Han har gjenvunnet troen på prosjektet sitt og han vil leke når han spiller og spillet leker da med han. VM-preppen skal nok ha mye av skylden for at Magnus igjen klarer å ta grep som ingen kan lese. Caruana også for den saks skyld. At Magnus plutselig hadde en rival som fikk han til å se tapet i kvitøyet skapte nok ny energi. Det skapte utvilsomt emosjoner – emosjoner som kunne slått ut begge veier. Heldigvis reddet Magnus seg med et nødskrik under VM og det ga kanskje den nødvendige grobunnen til ny vekst, ny tro på seg selv og nytt pågangsmot? Ikke vet jeg, men jeg bruker å si at forventningen er motivasjonen mor. Først kommer forventningen om at noe godt skal skje – så starter jobben og da kommer ofte inspirasjonen snikende inn og motivasjonen setter seg så i hele deg. Jeg tror det er slik med Magnus også. Han er mer motivert enn på lange. Inspirert over å være den suverene verdenseneren som Kasparov var, motivert over det å kunne sette nye rekorder og motivert til å holde de unge spillerne fra brystet. Har jeg rett i dette har vi fortsatt mange år igjen med god Magnus-sjakk – det ville vært gøy.

 


En selvsikker Magnus Carlsen trakterer de svarte brikkene på utsøkt vis i 8. runde
Foto: Shamkir Chess 2019

 

Her folkens er mine kommentarer til Magnus sitt flotte kunstverk:

 

Aktuelle lenker:

 

 

2 tanker om “Magnus Carlsen til topps i Shamkir før sisterunden!

  1. Jeg hadde stor glede av å se partiet mot Karjakin live. Angående 27… b4 legger jeg merke til at du sier at det er den eneste «feilen», men er alternativet så vesentlig mye bedre at det kan kalles en feil? Jeg antar at alternativet det er snakk om er Te8, som foreslått av Chessbomb, men det sier ikke analysen din noe om. Her savner jeg noen ord om hva som er bedre enn b4, men først og fremst hvorfor det er bedre, for det vet ikke jeg.

    Ellers meget lærerike kommentarer. 24. c5, 26. Sc3 og 30. f4 minner meg om noe du har sagt om «De tre bukkene Bruse», eller er 30. f4 den mellomste bukken med den riktig store bukken i form av 33. Lg4?

    • Alternativet var såpass mye bedre at vi i hvert fall må kalle 27…b4?! en unøyaktighet om vi skal tro Sesse sine utregninger. Har nå lagt inn en kommentar om dette og er grunnleggende enig i at en bør forklare hva feilene består i – men her var jeg usikker på om det er svekkelsen av feltet c4, eller om det er at aktiviteten med Te8 som var viktigst, og da gidder jeg av og til ikke å gjøre arbeidet som kreves for å finne det ut…

      Eller poengterer jeg ofte dette med at feil kommer som en trend i partier og at den lille feilen, ofte blir forløst av en større feil og så kommer den O-store feilen eller bukken. Vi så det i Anands parti og vi så det av Karjakin. Den glitrende skribenten Jonathan Rowson lager forøvrig et stort poeng ut av trender i boka si Seven Deadly Chess Sins.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.