Sjakkfantomets Romjulsquiz 2018

Denne fantastiske biografien om Max Euwe med 50 partier er premie i årets quiz

 

Seks fantastiske partier

1. Vi snakker trolig om årets beste sjakkparti. Det ble spilt i et viktig mesterskap og hadde publikumsverdi. Ekte sjakkelskere så straks likheten med det berømte partiet mellom Nigel Short og Jan Timman i 1991 – en moderne klassiker. Hvilket parti tenker jeg på?

2. Partiet jeg tenker på er spilt i et verdensmesterskap i sjakk. Partiet inneholder storspill fra hvit som angriper svarts konge til den store gullmedaljen. Partiet regnes som en av VM-historiens aller største med offerspill og motofre i et crescendo som tar helt av og som ender med at svarts madam går tapt og at ytterligere materielle tap er uunngåelige. Hvilket VM-parti tenker jeg på?

3. Sjakkfantomets absolutte favoritt i VM-historien. Et kampparti med utsøkt spill fra begge parter som ender med knapp og fall for hvit i «12-time». Selvsagt spilte de ikke så lenge, men kampen var beinhard og hvit, som kom godt ut fra åpningsblokkene – måtte kjempe med nebb og klør for å overleve. Det klarte han ikke etter at han overså en viktig forsvarsressurs i det sene sluttspillet. Men før det hadde svart fått sperret inn sitt tårn, han var offiser under – men han hadde noen vidunderlige bønder som stadig kom nærmere målet… Hvilket legendarisk parti tenker jeg?

4. Partiet jeg tenker på må sies å være «Den nordnorske sjakkperle»! Når en nordnorsk spiller tar IM-napp i samme turnering som han slår en tidligere verdensmester i klassisk sjakk er det verdt å legge seg dette partiet på minne. Men når han gjør det med stor kraft, to kvalitetsofre og et avsluttende dronningoffer er det på høy tid å ta de store superlativene i bruk. Hvilket parti tenker jeg på?

5. Når vi snakker om doble tårnoffer – så er partiet jeg nå tenker på det mest kjente i norsk sjakklitteratur. Selveste Mikhail Tal var øyenvitne til kanonaden på slutten av partiet spilt av en nordmann i hovedrollen. Hvilket parti tenker jeg på?

6. Jeg får gåsehud når jeg tenker på følgende parti. Det må være et av Magnus sine bedre partier i karrieren og jeg var øyenvitne til den herlige avslutningen – derav gåsehuden. Det hadde seg slik at jeg nettopp hadde kjøpt den berømte ertesuppen i Wijk aan Zee og jeg vendte tilbake til Magnus Carlsen sitt brett. Der hadde han i mellomtiden storspilt med svarte brikker og brent av dronningfløyen slik at han gikk all in på kongefløyen mot et ungt nederlandsk håp. Magnus linet seg opp i f-linja og akkurat når jeg kom til brettet smalt det på et felt foran kongen til motstanderen. Jeg skvatt til og satte ertesuppen i halsen – var det ikke et helt tårn Magnus satte i slag? Nei, han ville få rikelig med valuta igjen om hvit tok i mot gaven. Åtte trekk senere var det slutt etter at det nok en gang smalt på akkurat samme felt. Hvilket parti så jeg på?

 

Seks fantastiske spillere

7. Jeg tenker på en av de store i sjakkhistorien selv om han aldri ble verdensmester i sjakk. Allikevel er det vel knapt noen som har vært nærmere! Jeg møtte han i Norge for mange år siden og en nær Tromsøvenn av meg, som jeg var sammen med, fikk sågar gleden av å spille mot denne legenden. Min venn tapte, men han fikk da æren av å være med å spille i en kongegambit mot en av historiens beste spillere!

8. Jeg tenker på en av Norges beste spillere gjennom tidene. Han må ha hatt et utrolig talent og to ganger i sin prime time vakte han internasjonal oppsikt under junior-VM der han hanket inn to flotte resultater i ung alder. Han ble IM i sjakk og han har en mytisk kraft forbundet ved navnet sitt. Dette var nemlig en høvding i sin tid som kanskje ikke fikk ut sitt fulle potensiale – men som var en kraft i både junior-VM og i sjakk-OL!

9. Jeg tenker på et stortalent som kom fra en av tidenes norske sjakkfamilier. Han delte førsteplassen i Landsturneringens eliteklasse et år, men det ble aldri spilt stikkamp det året og en annen spiller ble utropt som vinner. Til tross for sin store kunnskap om sjakk, og en delt andreplass i NMs øverste klasse, så var både onkelen hans og storbroren mer merittert i sjakkens rike enn det denne karen var. Dessverre ble han tapt for sjakken tidlig – men likevel er han en mytisk størrelse i norsk sjakk!

10. Vi skal igjen ut av landet. Jeg tenker på en spiller som er blant de beste i Norden gjennom tidene – topp-10! Trolig var han topp 10 i verden også, og på sitt beste vant han en turnering foran Alekhine. Han hadde en landsmann på den tiden som var enda bedre og enda mer kjent enn han selv, men allikevel var han en størrelse du bør kjenne?

11. Jeg tenker på en kar som var pianist og sjakkspiller og som ble Norgesmester i sjakk. Han oppnådde også å bli noe alle gutter drømte om å bli når de er ung, hvem tenker jeg på?

12. Katolsk prest som brøt med kirken da han mistet troen sin. En av tidenes største sjakktalenter som ble stormester i sjakk og som fikk en fantastisk rolle som «sjakkdirigent» – men som aldri helt fikk ut sitt enorme sjakkpotensiale – kanskje fordi han møtte et enda større talent på veien sin. Hvem er stormesteren jeg snakker om?

 

Seks historiske personer innen sjakken

13. Jeg tenker på det mest innflytelsesrike norske sjakkmenneske som ikke er blant oss mer her i Norge. Han var Norges representant i det første junior-VM – men først og fremst la han grunnlaget for norsk sjakks vekst gjennom 1000 små og store prosjekter. Hvem var denne giganten?

14. Han må ha vært sjakkens største mesen og selv var han milliardær. Han ble to ganger verdensmester i en sjakkgren, men hvem var han?

15. Denne karen har spilt oppvisnings-sjakk mot selveste Garry Kasparov og han lever den dag i dag. Ingen bidrar mer til å fremme sjakk enn denne mannen i sitt hjemland og han har flere penger på bok enn noen annen stor sjakkelsker i historien meg bekjent. Han snakker i nesten like store ordelag som presidenten i hjemlandet – hvem snakker jeg om?

16. Denne karen trasket med sine ungdomssko på samme gymnas som Knut Bøckman, Anne Holt og Sjakkfantomet. Han laget sågar sin egen lille sjakklubb i Studentsamfunnet i sin tid og han ga ut megetsigende bøker om alt annet enn sjakk. Om det store, det lille og sågar en humorbibel som det enda går gjetord om i Norge. Han var både filosof, fjellklatrer og hadde en embetseksamen i en helt annen yrkesretning. En åndshøvding som også spilte sjakk – hvem tenker jeg på?

17. Denne karen er best kjent som oppdagelsesreisende, men som mannen over var han en åndshøvding med mange jern i ilden og de hadde minst tre lidenskaper felles. Yrke sitt, sjakken og naturen. Han ble over 100 år gammel, er norsk og elsket sjakk selv om han ikke dyrket denne lidenskapen like langt som mye annet. Hvem var han?

18. Vi er fremme ved nøtten. Vi skal frem til verdens kanskje første kjente sekundant i VM-historien. Han hadde på sin tid et av verdens mest betydningsfulle sjakkbibliotek, han bodde i en av Europas største hovedseter og han dro få år etter til sitt andre hjemland der han døde på 80-tallet. Han ble IM i sjakk. Hvem var han?

Svarene sendes på mail til Sjakkfantomet@gmail.com innen 31 desember

 

Sjakkfantomet inviterer til Romjulsquiz – gjør ditt beste og send inn!
Foto: Anniken Vestby

8 tanker om “Sjakkfantomets Romjulsquiz 2018

  1. Jeg prøver meg også. Har allerede sendt inn svar på den på hjemmesidene til sjakklubben, men denne er hakket vanskeligere. Mangler forsatt et par svar.

    • Godt de ikke var så lett som en venn av meg påsto – han sliter visst hardt med sistespørsmålet nå og jeg kan røpe for alle at ingen så langt har full pott!

      Så her er det bare å stå på hele veien inn!

  2. Hei, jeg regner med at du kommer med en oppsummering av VM i hurtig- og lynsjakk etter hvert. Håper du der kan kommentere (informere om) regler når spillere kommer for sent til partistart, og om taktikkeri i den forbindelse. På NRK ble det antydet at Magnus Carlsen kom for sent til ett eller to partier (det ene var vel mot Oparin, dersom jeg husker rett) som ledd i å psyke ut motstanderen eller utvise arroganse. Om det er riktig, vet jeg ikke. Jeg fulgte ikke hele sendingen, slik at jeg ikke husker om Magnus ble spurt om årsaken til sin egen forsentkomming. Når Nepo kom for sent til partiet mot Magnus i lynsjakk, ble det forklart med forglemmelse av Nepo (som var i samtale med en annen russisk spiller, Potopin e.l. navn, og glemte tiden). Dette ble forklart som skadegjørende for Magnus. I og med at Nepo og Magnus er venner, ble det ikke spekulert i takteri i det tilfelle.

    1. Kan man sikkert gå ut i fra at ikke Nepo ville gi Magnus en lærepenge ved selv å komme for sent til det relativt viktige partiet mot Magnus?
    2. Kan du, via dine kilder, opplyse om hvordan Nepo har forklart sitt remistilbud til Magnus? Var det, etter Nepos syns, det beste han kunne gjøre i situasjonen? Har Nepo ellers beklaget på noe vis?
    3. For meg synes det å være noe usportlig om man kommer for sent til partier, selv om man har langt høyere rating enn sine motstandere, som Magnus hadde i sine 1-2 partier der han selv kom for sent. Har Magnus forklart årsaken til sine egne forsentkomminger?
    4. For å unngå spekulasjoner i forsentkomming som taktikkeri synes jeg det bør innføres straff i tillegg til den egen tid man taper på sitt parti når man kommer for sent, i og med at også motstanderen kan lide av forsentkommingen. Eksempelvis gult kort (der to forsentkomminger/gule kort) gir utestenging fra turneringen e.l. Prikkbelastning kan også være en løsning, slik at man drar med seg prikker gjennomg turneringer innenfor et kalenderår. En ordning der usportslige spillere ikke blir invitert til turneringer (eller prioritert ned) kan også være aktuelt.
    Jeg minner Inarkevs forsøk på juks i en tidligere turnering i et parti mot Magnus, der Inarkev flyttet ulovlig til tross for at han stod i sjakk (tror jeg det var og magnus ikke var oppmerksom. Heldigvis tapte Inarkev partiet etter omdømming (det var vel gjerne under fjorårets hurtig- og lynsjakk-VM).
    Forsentkomming kan jo også være et spill for å gjøre det lettere for en annen å vinne (f.eks. en landsmann av den som kommer for sent), dersom den motstander som må vente blir psykisk satt ut av å vente på sin motstander.

    Hva tror du om å innføre sanksjoner/straff for forsentkomming, og hvilke sanksjoner burde det i så fall være?

    For øvrig er jeg selvsagt glad for Magnus gjorde det bra og vant VM i lynsjakk.

    • Hei, Hans Ole!
      Nepo kom for sent sammen med sin venn Potkin fordi de satte seg ned i presselommen og begynte å prate seg helt bort – til slutt glemte de både tid og sted. Slikt kan skje, men det er selvsagt både usportslig og skammelig!

      Magnus kan spekulere i å komme litt for sent – men strengt tatt tror jeg ikke han gjør det. Tror heller at kommentatorer legger for mye i ting.

      Magnus sa i ettertid at han var glad for remistilbudet som kom fordi han var glad for å holde remis i et i utgangspunktet vanskelig parti mot Nepo. Han ønsket remis og fikk det.

      Selvsagt pinglete å ta remis av Magnus og jeg synes også det var tøvete. Tøv fordi han har 2 minutter igjen på klokka og fordi han da ikke har full kontroll på det som skjer rundt han lenger. Han kunne fort trekt Karjakin og fått et tap i siste runde…

      Når alt dette er sagt skal det mye til å klare å arrangere en turnering med rundt 100 partier i hver runde og ikke få noen hendelser underveis. For å hindre for mange slike hendelser er det lurt å være smidig med forsinket fremmøte tenker jeg. Så ting fungerer og litt fuzz har vi bare godt av.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.