Sjakkfantomets nachspiel – 6. VM-parti

    
Magnus førte hvite brikket og ble svært hardt presset av Caruana i 6. matchparti
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Caruana tar et grep over matchens utvikling med varselskudd

Så kom varselskuddet for baugen på Team Magnus sitt prosjekt og nedslaget fra London smalt så voldsomt at det kunne høres helt inn i Oslos gater. Caruana kan. Caruana er farlig. Caruana fører i langsjakkdelen med svarte brikker og Caruana bjudar virkelig på. Han spiller hardest på vinst når sjansen byr seg og han vil noe i dette verdensmesterskapet. Årets VM er noe helt annet enn mot Anand – en mann som aldri evnet å utfordre Magnus og som ikke hadde troen på seg selv. Det er noe annet enn mot Karjakin som måtte ha hjelp av at Magnus som gjorde store feil i denne matchen for at den skulle bli jevn. Caruana utspilte Magnus Carlsen etter alle kunstens regler med de svarte brikkene i 6. matchparti og bare et lite under førte til at vår mann hadde et fort etter at han to ganger i partiet innrømmet at han helt overså den knallsterke ressursen La3! Så heldig er en ikke to ganger – så la oss håpe at Magnus klarer å heve spillet sitt ytterligere i de kommende partiene selv om det allerede spilles på 2800+ nivå, og vel så det.

 

 

Det spilles sjakk på det absolutt høyeste nivået

Dataanalyser viser altså at det spilles sjakk på et ekstremnivå under årets VM-match. Det spesielle er at det gis så ekstremt lite i krokene av begge spillerne. Aldri tidligere har vært spilt sjakk på det samme skyhøye nivået så vidt jeg kan bedømme. Jeg måtte friske opp Magnus vs. Karjakin-matchens første seks partier og sammenligne data-tallene der. Den analysen viser at Magnus ikke spilte like presist i den matchen, at Karjakin ikke spilte nært så presist som Caruana gjør – og at Karjakin burde ligget under med ett eller to poeng alt etter seks partier om Caissa hadde vært i go’humøret sitt i 2016. Caruana har rett og slett hevet nivået han selv spiller på – noe som har ført til at Magnus har hevet sitt nivå og likevel kunne vår mann tapt gårsdagens parti! Det sier alt. Det var det vi må kunne kalle en kombinasjon av hell og dyktighet som førte til at Magnus reddet remisen. Nærmest ved hjelp av ren viljestyrke og god intuisjon klarte han å manøvrere ned en gate der Caruana ikke hadde noen gangstere som blaffet han ned. Han kom seg til endestasjonen og kunne bjelle i remis-klokka etter 80 trekk og puste lettet ut. Dette var ikke gøy for vår mann – men det fungerte akkurat. Lenge leve pragmatismen…

 

Verdens fremste online-kommentator er Peter Svidler:

 

Magnus fikk trolig en knekk – fikk smake egen medisin!

Caruana satte en støkk i Magnus i dag – en støkk som kan koste vår mann VM-tittelen. Det var nemlig et vendepunkt i matchen vi så i 6. matchparti. Caruana sto til gevinst for første gang i VM – og han spilte ned Magnus med gode trekk slik han aldri har gjort det før. Det var noe nytt ved det hele, noe sensasjonelt nærmest. Caruana ga Magnus en spiseskje med sin egen medisin kalt sluttspill-massasje og Magnus klarte ikke å spytte ut heksebrygget før det nesten var for sent. Dette svei i hele kroppen på vår verdensstjerne! At Caruana er god vet vi. Men at han våger å utfordre Magnus så hardt med svarte brikker, at han våget å spille på vinst uten å se seg tilbake – det var vi kanskje ikke sikker på. At han så beregnet variantene klart bedre enn Magnus – visste nok ikke alle på forhånd. At han nå kan slå Magnus gjennom «Magnus-sjakk» er nå åpenbart. Caruana har nye verktøy i verktøyskrinet sitt og han vet det. Dette er noe nytt ved dagens oppgjør. Et illevarslende omen om det som skal komme? Ikke vet jeg – men jeg ble skremt!

 

Magnus var i dag glad for at du kan stole på fort i sjakk:

 

En feberaktig trekkserie kunne ført til seier for Caruana…

Ja, for energien gikk ut av kroppen min i takt med at Sjakkfantomet ble rød i toppen, svett under leppa og sliten i hjernebarken mens han bare ventet på det uunngåelige – at Magnus knakk sammen og tilsto! «Jeg så ikke La3 – det er ikke noe fort – jeg taper!». Men tilståelsen kom aldri! Magnus fant det ene supre trekket etter det andre – og det toppet det da han fant det snasne 58.a5! og ga krumtappen sin for en aktiv konge. Sjakkfantomet kunne roe ned. Så viste superdatamaskinen Sesse matt i 36 og Superdupermaskinen til Lichess annonserte matt i 30! Jeg ble fortvilet – kan dette gå bra da? Ja – etter at min lokale maskin ved hjelp av meg selv ikke fant noen matt uten å kikke Sesse i kortene – skjønte jeg hvor vanskelig det var å finne den vinnende fortsettelsen og når ikke Stockfish 9 finner den – finner heller ingen mennesker den. Så vanskelig og så lett er sjakk anno 2018.

 


Caruana spilte uhyre sterkt i 6. matchparti og fortjente å vinne
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

En variant som ingen mennesker finner

Men matt i 30 trekk var det. Problemet er at den innledes med en manøver av både løperen og springeren til kontraintuitive felter – og så er poenget et meget subtilt Kg8!! som tillater at hvit stenger springeren på g1 inne… Tro det eller ei – disse intrikate trekkene setter opp en trekktvangssituasjon der hvit mister h-bonden som har blitt svak i prosessen og også partiet går tapt.

 

Magnus ble sjokkert da han fikk vite at han sto til tap underveis:

 

Slik så vinstfortsettelsen ut

Herligheten startet med: 68… Lh4!! 69. Ld5 Se2 70. Lf3 Sg1!! 71. Ld1 Kg8!! 72. Lg4 Springeren på g1 er innesperret! Lg5 73. h6 Kh8! 74. h7 Lh4! 75. Kh6 Le1 76. Kg6 Lc3 77. Kh6 Ld2+ 78. Kg6 Lg5 Det er trekktvang! 79. Kh5 Kxh7 80. Ld1 Sh3 og springeren slipper ut og svart vinner lett. Håper du skjønner hvor komplisert dette var kjære leser? Det er noe av det sykeste jeg har sett over en VM-sjakkbrett og denne vinsten fant altså ikke en supercomputer som jeg brukte som regnet 50 trekk dypt… Den måtte regne enda lenger for å annonsere matten som er på 60 trekk i dybde. Hvis TV-kommentatorene kalte dette for en blemme – så ta det med tre klyper salt. Kalte de det for en dobbeltblemme – le en god latter. Alle kan gjøre feil basert på data-analyser – også kommentatorer – men dette var virkelig ikke noen VM-blemme, det var science fiction. En variant fra himmelen som sjakkens gudinne Caissa la der for å få sjakkblodet til det norske folk til å koke og for å få oss til å skjønne at mennesker er mennesker og at maskiner er maskiner og at ingen av dem enda er sjakkguder.

 

Kasparov sa det slik på Twitter:

 

Ingen bløff – bare harde facts fra Caruana

First things first. Magnus startet endelig med e-bonden – jeg mener det er et klokt valg fordi det finnes mange små veier til en liten fordel mot russisk – dessverre er den så liten at få hvitspillere blir fornøyd og klarer å skape noe mer enn nettopp en ørliten fordel. Allikevel er Magnus – Magnus, og han klarer normalt å lage suppe på en spiker. Han klarer altså å bake kake på to skjeer mel og et egg. Magnus hans sluttspillmagi virket ikke i dag. Caruana er nemlig årvåken som få og vet at all magi baserer seg på bløff. En slags magi der motstanderen dulles inn i en tro som gjør at han er med på leken og ikke våger å bryte ut når sjansen kommer. Da får Magnus det som han vil! Han fikk ellers det interessante spørsmålet på den første pressekonferansen om den psykologiske dragkampen under VM og da svarte verdensmesteren:

 

Mens psykologi alltid er en faktor – så vil det helt sikkert ikke spille noen spesiell rolle under denne matchen.

«Jeg tenker at det først og fremst teller hvilke trekk du spiller på brettet og hva du gjør der, men det er et element av psykologi i det hele, et element av bløff i sjakken. Det er ikke så fremtrendene som i andre spill eller sportsgrener, men jeg tenker at folk er klar over dette – men det kommer ikke til å være gjennomgangsmelodien denne gang tror jeg. Jeg tror vi begge er mest fokusert på å gjøre de beste trekkene over brettet og ta det derfra.»

 

Stormester og forfatter Niclas Huschenbeth ble imponert over Caruana:

 

Ingen ekte psykologisk krigføring – men det kan endre seg

Det er sant at psykologi har betydd mye i mange VM-matcher så langt i historien – at folk har bløffet og spilt inn ufine pek mot hverandre er også sant. Men Caruana er altså ikke en type til å bedrive et skittent spill slik Karpov og Korchnoi holdt på med i 1978. Han vil prøve å avgjøre det hele på brettet og han gjør det med voldsom kraft.

 

Caruana må ha fått økt selvtillit under VM-matchen i London av sitt flotte spill
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Caruana kontret svak åpning fra Magnus

Tro mot seg selv spilte Caruana russisk forsvar og Magnus svarte med en sjelden fugl. Han gikk i Wesley So sine fotspor og spilte det sedate 4.Sd3 fulgt av 5.De2 og slik skal ikke en verdensmester spille i et VM. Det er IKKE slik sjakk vi lærer barna våre å spille på skolesjakk, det er ikke slik sjakk som har skapt en Capablanca, en Fischer, en Karpov eller en Kasparov. Dette er rett og slett for tamt, for kjedelig og for uambisiøst, og selv om det fungerer mot 99.99% av verdens sjakkspillere i Magnus sine hender – fungerer det ikke mot nettopp Caruana. Magnus har sågar forsøkt noe lignende før med hvit i Wijk aan Zee 2018 mot Caruana – og der fikk Magnus også mindre enn ingenting.

 

Dagens blinkskudd: Magnus i det han ser at det er forsert matt for Caruana:

 

Caruana griper etter initiativet i trekk 21 og får det i trekk 27!

Caruana grep sjansen til aktivt spill først. Med sitt 21…c5! sa han både til Magnus og seg selv at han hadde ambisjoner på egne vegne i dette partiet. Han sa klart i fra at han ikke kom til å forsvare seg passivt om Magnus forsøkte å spille rolig sjakk for å få opp et trykkspill og han viste at han ville mye. Caruana er altså helt annerledes skrudd sammen enn Karjakin. Han utfordrer Magnus på det rent sjakkfaglige – han spiller sterkt og han angriper når han får sjansen. Vakkert. Alt Magnus sitt 22.Lc2?! var en liten feil som Caruana kunne utnytte ved å få et tårn til c8 med tempo og når Caruana fikk til det sterke 27…Sa5 grep han initiativet i partiet og initiativet på dronningfløya. Magnus hadde problemer. Varianten 28. Lxd6 Sxb3! 29. axb3 Tc2+! 30. Kg1 Txd6 31. Txa7 Tb6! med en mer aktiv stilling for svart og et ubehagelig trykk på hvit – viser litt av Carlsens problem her og verre skulle det bli.

 

Vishy Anand avdramatiserer betydningen av VideoGate slik Sjakkfantomet gjør:

 

Magnus overser det sterke La3! to ganger…

Ja, for etter 33 trekk oppsto det et sluttspill med tre lette offiserer hver og Magnus overså der først 33…La3!, som han nevnte på pressekonferansen, og så gikk han inn i et nytt sluttspill der han ofret offiser for tre bønder – uten å se at den ene bonden er strategisk tapt etter det meget sterke 48…La3! Dette var egentlig ikke Magnus sin dag på jobben. Allikevel viser data-analysene at Magnus spilte opp mot sitt sedvanlige nivå – mens Caruana spilte ekstraordinært sterkt. Det var også mitt inntrykk underveis. Magnus spilte uansett svært mye god forsvarssjakk i dette partiet. Han fant den spennende planen f4-f5, han fant en overgang til et nytt sluttspill der han ofret offiser og han klarte å holde dette etter utsøkt spill. At Caruana hadde vinst midt i dette med det feberaktige 68…Lh4!! 69.Ld5 Se2 70.Lf3 Sg1!! 61.Ld1 med trusselen Lg4 – og så 71…Kg8!! likevel er bare et lykkeskudd og en sjanse som intet menneske uten implantat ville spilt. Det er rett og slett fjollete å snakke om at Caruana burde vunnet dette partiet. Selvsagt burde han ikke det selv om en seier ville vært fullt fortjent og selvsagt gjorde han ikke det heller. Allikevel hang Magnus i tauene – stillingen bare skrek etter å bli vunnet av Caruana på et tidspunkt etter en feil av Magnus, men som kjent kom den aldri reelt sett. Sterkt forsvarsspill av Magnus!

 

Hikaru Nakamura fikk sagt det alle tenkte:

 

Hva gjorde dette med matchpsykologien og favorittstempelet i matchen?

Hva gjorde dette partiet med selvfølelsen til spillerne? Hvordan vurderer Sjakkfantomet situasjonen nå? Psykologien i matchen gikk utvilsomt i Caruana sin favør. Han vil trolig ikke bry seg nevneverdig om at han sto til vinst og ikke fant vinsten. Som det kom frem på pressekonferansen da GM Ian Rogers prøvde å forklare spillerne hvor klar vinsten var – og på ingen måte klarte det, da han gikk seg fullstendig vill i variantene og viste at han ikke forsto noe bak vinstmetoden. Det var faktisk bare Caruana i rommet som klarte å se hvordan den trolig så ut, men som han også sa var den så komplisert at det ikke er noe han forventer å få med seg i et spill over brettet. På det tidspunktet hadde han også forsonet seg med remis.

 


Caruana ligner mer og mer på en kommende verdensmester i sjakk…
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

Caruana ble trolig både stolt og oppglødd

Da Caruana kom hjem til hotellrommet må han ha vært grådig stolt! Stolt over å ha utspilt klodens beste sjakkspiller Magnus Carlsen etter alle kunstens regler. Stolt over å ha presset fra start til mål, stolt over at han med svart for tredje gang totalt nøytraliserer Magnus og stolt over ikke å ligge under i VM så langt som førstereisgutt. Psykologien er nå på Caruana sin side for Magnus på sin side, må være lett rystet. Rystet over ikke å få noe til med hvit. Rystet over at han i et dronningløst midtspill og sluttspill blir utspilt av en bedre spiller. Rystet over å overse det sterke La3! to ganger! Hvor rystet Magnus faktisk er – er helt uvisst men vi så det på pressekonferansen. Dette partiet skapte nemlig en usikkerhet i Magnus – hvor stor denne usikkerheten er – vet ingen. Det er som en stor ballong der luften er i ferd med å gå ut – den driver fortsatt over fjellene, men ingen vet når nok luft er ute til at den krasjlander. Magnus har brukt mye krefter i starten av matchen – spennende hvor langt det kan holde. Spørsmålet er altså hvor preget Magnus er og hvor sterkt Caruana kan spille i fortsettelsen og uten klare svar på dette spørsmålet er det vanskelig å gi noe klart svar på hvem som er favoritt i øyeblikket. Jeg tror det er jevnt – men jeg gir under tvil Magnus fortsatt en liten fordel i matchen basert på at han er klar favoritt i omspillet.

 

Nakamura kunne ikke tro sine egne øyne da remisen begynte å demre for han:

 

Før et omspill står alt på spill i et 12. matchparti der Caruana har hvit!

Men før et eventuelt omspill skal Magnus ut i en 12. runde der jeg tror Caruana vil gå hardt til verks – virkelig hardt. Før det skal Caruana ha tre svarte partier der han kan få til et motangrep mot en Magnus som kanskje begynner å bli mer motløs enn tidlig i matchen. Han skal også ha to hvite server som han håper å få noe ut av før den siste hvitserven i parti 12. Det er altså en tornefull vei frem til et omspill for Magnus og hans strategi må være å spille et parti om gangen og gjøre det best mulig der! I den klassiske sjakk-delen regner jeg nå Caruana som knepen favoritt. Han har spilt litt bedre sjakk så langt slik jeg ser det – selv om begge har spilt på et skyhøyt nivå. Hvis Magnus klarer å stenge ute de negative tankene og vinner dette i de ordinære partiene blir jeg utrolig imponert. Ja, for det må ha gjort et stort inntrykk på Magnus å se Caruana spille på et overmenneskelig nivå i da. Uansett er grunnen til at jeg ikke er mer pessimistisk enn det jeg faktisk er at Magnus ikke er helt inne i bobla si enda – jeg er sikker på at han har mer å gå på. Magnus er en kar som ofte hever seg med motstanden – han er sterkere mot 2800-motstand enn mot 2600-motstand relativt sett. Magnus liker utfordringer! Nå har han en av karrièrens aller største utfordringer foran seg – og den ønsker han å ta.

 

GM Ian Rogers har begynt å skrive for Lichess og alle hjerter gleder seg:

 

 

Magnus får nok en hvitserve i neste parti – er hvit det nye svart?

Magnus spiller i neste parti med hvite brikker. Det kan fort bli litt nervøst og Caruana kan dermed få sjanser. Det kan også fort bli et parti Magnus faktisk får fordel i med hvit – og der han presser med de hvite brikkene etter å ha våget litt i åpningen. Jeg tror vi får se klare nye svar om hvem som er favoritt i matchen etter dette oppgjøret. Har Magnus sitt team noe å by på med hvit? Gir de Magnus noe å bygge videre på? Vil Magnus klare å opprettholde det ekstremt høye nivået han har spilt på så langt? Vil Caruana gjør det samme? Tiden vil vise. Jeg tror forresten at Caruana er lettet over at Magnus ikke gikk inn i noen hoved-varianter i russisk som ble blåst i videoen fra Saint Louis i dag. Videoen med stoff som ufrivillig ble lekket. Kanskje skjer det i neste parti at Magnus bruker noe fra denne? Vi får se.

 

Folk fulgte VM-partiet tett under 6. matchparti i London!
Foto: World Chess  |  https://www.facebook.com/theworldchess/

 

 

Matchen er meget god selv om det er mange remiser og den kan ta helt av

Jeg vil til slutt si at de to siste kampene har vært gode – for ekte sjakkelskere har det vært både spenning, god sjakk og underholdning på første klasse. Likevel ønsker vi oss en Magnus som klarer å få opp en varig fordel og som klarer å presse Caruana ned i knestående. Lørdag er det fridag slik at neste parti spilles søndag 18.11. Fortsatt godt sjakk-VM, folkens!

 

Sjette VM-parti grafisk fremstilt:

 

Sjette VM-parti med analyser fra LiChess finner dere her

 

Her er det 6. matchpartiet som var svært spennende og svært langt:

 

 

Ønsker du at VM-blogging skal fortsette med fullt trykk? Støtt Sjakkfantomet!

 

Aktuelle lenker:

 

34 tanker om “Sjakkfantomets nachspiel – 6. VM-parti

  1. Du store alpakka. Det var ikke mange som møtte opp i salongene til Stockholm Schacksällskap. Men både IM Axel Ornstein og GM Ralf Åkesson var på plass for å kommentere det 6.partiet med Magnus som hvit.

    Og de hadde et eldgammelt stort sjakkbrettet som analyser ble vist på.

    Og brikkene fikk kjørt seg der de hang på skeive og skakke både før og etter analysene av mulig og umulig varianter. Du store alpakka.
    De hadde ikke direkte computer tilgang noen av dem. Men han som satt og viste trekkene på lerretet hadde computer tilgang og det var fornøyelig når studie eksperten Axel Ornstein satt og analyserte på egen hånd og fikk opplest mottrekkene og han hadde oversett noe. Da satt banne ordene løst mens han analysert videre i rasende fart! Du store alpakka.

    Men rundt klokka 22 hadde Axel Ornstein bestemt seg for at han måtte si takk for seg. Han skulle i tvättstugan klokka 0700 i morgen.
    Han fikk heldigvis med seg Lh4!!! før han gikk. Hva faen er det et trekk???

    Selv studier er vel ikke så godt laget som muligheten som Caissa her serverte Caruana. Heldigvis reddet Magnus seg unna og det er 3-3 halvveis. Du store alpakka!

  2. Du gir en variant etter 68. -, Lh4 som jeg ikke fikk med meg. Her er hva jeg postet på mattogpatt:

    Hvilken skrekkelig blemme av Magnus å spille 67. Kg6. At han overlevde dette! Jeg er ikke enig i at det er umulig for et menneske å se vinsten. Man må bare skjønne hva kampen i stillingen står om. Hvis svart konge kommer til g8 eller hvit tvinges til å skyve bonden til h6 vinner svart. Det er fordi h-bonden da må falle. Hvits remis-plan er å plassere kongen på h7 og dekke bøndene med løperen (med Lc2 og Ld1). Bare hvis svart springer truer begge bøndene på en gang fra g3 må kongen tilbake til g6. Da må hvit sørge for å ha løperen i diagonalen a2-g8, og det går greit. Etter 67. Kg6 derimot, blir løperen bundet til denne diagonal uten at springeren står på g3, og da taper hvit. Etter 68. -, Lh4 er det overraskende nok trekktvang. Kongen kan ikke forlate g6 og løperen må holde seg på diagonalen a2-g8. På 69. La2 vinner 69. -, Se2 med truselen Sf4+ fordi løperen ikke kan dekke h-bonden. Hvit tvinges til å spille 69. Ld5, Se2. Hvis løperen nå holder diagonalen vinner 70. -, Sf4+ h-bonden. Hvis løperen forlater diagonalen kommer 70. -, Kg8 og svart vinner. På ett unntak nær: 70. Lf3 (med tempo på springeren), Sg1 71. Ld5, Sh3. Nå truer svart det samme som fra e2 men hvit har ikke lenger tempo når han går til f3 og taper! 72. Lf3, Kg8 vinner. Så etter 69. Ld5, Se2 må hvit fortsette 70. Kh7. Da kommer det stille trekket 70. -, Lg5. Trekktvang! Hvor går hvits løper? Svart truer Sf4 og Sg3; løperen må dekke bøndene. På 71. La2, Lc4, Le6 eller Lg8 kommer 71. -, Sf4 og h-bonden faller. Hvis løperen forlater diagonalen a2-g8 kommer 71. -, Sg3 og løperen må dekke begge bøndene. Man ser derfor at bare 71. Lb3 og 71. Lf3 kommer på tale. 71. Lb3, Sd4 og bonden på f5 kan ikke dekkes. Legg merke til at svart vinner etter 72. Le6, Sxe6. Siste utvei er: 71. Lf3, Sg3 72. Lg4, Kf7 73. Kh8, Lh6 74. Kh7, Lg7 med trekktvang! Hvit er nå nødt til å gi en bonde eller spille h6 og da vinner svart. F.eks. 75. h6, Lf8 76. Lh3, Se4 77. Lg4, Sg5+ 78. Kh8, Lxh6 79. Lh5+, Kf8 80. Lg6, Lg7 matt! 🙂

    • Nei, her er vi tydeligvis ikke enige. Hverken om hva som er den prinsipielle varianten et menneske må regne ut – og hva som er menneskelig, Henrik 🙂

      Ellers takker jeg for innspillet – hyggelig å se deg her i kommentarfeltet.

      • Takker for det. Hyggelig å kunne bidra med noe til din enestående dekning av VM. La meg by på en annen variant etter 68… Lh4!! 69. Ld5 Se2 70. Lf3 Sg1!! 71. Lg4, Kg8 72. Kh6, Lg5+ 73. Kg6, Kh8 74. Kf7, Kh7 75. Ke6, Kg7 76. Ke7, Lc1 77. Ke6, Lb2 78. Ke7, Kh6 79. Kf7, Lc3 80. Ke6, Kg5 81. Kf7!, Ld2! 82. Kg7, Kxg4 83. h6, Lxh6+ 84. Kxh6, Kxf5 og svart vinner.

    • Dette sluttspillet har enda flere finesser enn jeg først trodde. Ovenfor anga jeg varianten 70. Lf3 (med tempo på springeren), Sg1 71. Ld5, Sh3. Men dette Sh3-trekket er feil. Da redder hvit seg med 72. Kh7 og besvarer 72. -, Sf4 med 73. Lf3. Det er remis. Riktig spill er: 71. -, Lg5. Hvis hvit nå fortsetter 72. Kh7 svarer svart 72. -, Se2 og vi er over i varianten ovenfor. Men hvit har to andre muligheter: 72. Lb3 og 72. Lc4. 72. Lb3, Se2 73. Ld1, Sd4 og nå kommer ikke hvits løper tilbake til b3 og hvits konge kommer ikke til h7 fordi bonden på f5 er truet. Så svarts konge kommer til g8 i neste trekk og svart vinner. 72. Lc4, Sh3 73. Kh7, Sf4 og hvit kan ikke dekke h-bonden. Dette er det mest fantastiske sluttspill jeg har sett på år og dag. Og at det opptrer i et VM-parti da gitt! Det kommer til å gå rett inn i sluttspill-bøkene og studeres i århundre fremover. Sjakkhistorisk! Det fornøyelige er at ingen av spillerne så noe av det. Sluttspillet er arenaen hvor klinten skilles fra hveten. Den som skuer dypt der blir verdensmester!

      • Ja, det er et helt fantastisk sluttspill om en setter seg ned og prøver å forstå det – skal innrømme at jeg overhodet ikke har oversikt over hva som er forsert og hva som ikke er det. Har kun skjønt en vag overflate av det som skjer.

  3. Jeg vil gerne tilføje at det virker utroligt ringe, at team Magnus ikke har kunnet hoste op med en bedre åbning mod Caruanas russisk forsvar. Hvis der var noget der var sikkert så var det, at Caruana ville spille russisk, og det var så hvad Magnus havde at byde på?

  4. Spennende at Norge har en ny toppspiller på vei, med unike analytiske evner, jf annen kommentar her. For oss dødelige klubbspillere, som ikke skjønner så mye, er det tenkelig at MC skulle hatt JLH i teamet? Jeg kjenner ikke dynamikken i teamet, men han virker som en som ikke er redd for å motsi Magnus og som tør å se nærmere på nye trekk. Han er tross alt blant topp 100 i verden.

    • Jeg mener det ville vært en absolutt styrke å ha Jon Ludvig Hammer i teamet – men jeg vet for lite om dette til å vite noe sikkert.

      Det er vel bare Peter Heine Nielsen og Laurent Fressinet som kjenner kjenner Magnus som spiller på samme nivå som Jon Ludvig. I tillegg gjorde Jon Ludvig en kjempejobb som sjef for teamet i førstematchen i Chennai.

      Men hovedgrunnen til at jeg tenker at Jon Ludvig ville gjort en kjempejobb er at han er en litt blek kopi av Magnus – han er mye mer glad i Magnus-sjakk enn f.eks. Heine Nielsen. Tror dermed han kunne bidratt med å få opp de rette stillingstypene for Magnus.

      Når det er sagt – Magnus har noen klassespillere i teamet sitt allerede. Jeg tror f.eks. at Pavel Eljanov er med i Magnus sitt team og han kan være gull.

  5. Tilbaketråkk: Sjakk-VM 2018: Uavgjort halvveis i matchen – Sortland Sjakklubb

  6. Et lite innspill angående sekundanter. Det er vel også nærmest vedtatt at vår svenske venn Nils Grandelius er en del av teamet såvidt jeg har fått med meg.

    Når det gjelder matten begge spillerne misset, så er den så vanskelig at jeg tror antall mennesker som hadde funnet den ved brettet er nøyaktig lik null. Henrik, det er lett å si at en skjønner hva som er poenget ETTER at man har sett variantene, det er noe helt annet å se dette når en spiller med klokka tikkende. For det første VET ikke spillerne at det er en matt der. Så skal man i tillegg se en rekke meget kontraintuitive trekk der poenget først viser seg mange trekk senere? Det er større sjanse for å vinne førstepremiene i lotto enn å snuble inn i gevinstvarianten.

    Når det gjelder det psykologiske, så er jeg litt uenig med deg, Sven. Vi mennesker husker som regel det siste best. Og det siste som skjedde i dette partiet var jo svært positivt for Magnus. Han reddet en meget vanskelig stilling. Og selv om ikke Caruana anser den missede matten som en reell tapt sjanse, så var det garantert nyanser tidligere som kunne endret bildet, så han må sitte igjen med en liten følelse av å ha bommet, om ikke på åpent mål, men i det minste alene med keeper. Men nå har begge spillerne en dag på å nullstille, så kanskje det ikke betyr all verden.

    Dersom 4. Sd3 var det Magnus hadde å by i russisk, så tror jeg teamet nå skroter 1. e4 for resten av matchen. Hvis ikke må de finne noe giftigere i løpet av dagen. Det er selvsagt mulig, men jeg anser ikke sjansen for det som spesielt stor. De bør tross alt ha brukt vesentlig tid på russisk allerede med tanke på at dette er Caruanas klare førstevalg. Hvis jeg skal komme med en spådom for neste parti, så tipper jeg vi nå får se det fjerde naturlige åpningstrekket for hvit, nemlig 1. Sf3.

    Jeg holder også fortsatt Magnus som en liten favoritt. Styrken i omspillet er en viktig årsak til det. Ikke nødvendigvis at det går så langt, men jeg tenker vi kan få en lignende situasjon som vi fikk i matchen Topalov-Anand. Topalov visste at Anand var vesentlig sterkere med kortere tid og overspilte det siste partiet og tapte. Caruana vet også like godt som alle andre at Magnus er sterkere med kortere tid. Så Caruana kan ende opp i samme situasjon som Topalov og ende opp med å tøye strikken for langt i et forsøk på å unngå omspill. Og jo nærmere slutten vi kommer, jo nærmere kommer det spøkelset. Samtidig må ikke det bli en sovepute for Magnus, og han må være mer på alerten. Det tror jeg han vil være.

    • Poenget er ikke å se matten (den er bare computer-tøv) men å skjønne stillingen strategisk. Hvit har bare en remis-plan og burde ha fulgt den. Da han avvek burde svart ha prøvd å finne en måte å straffe det på. Begge spillerne antok at stillingen er remis uansett og spilte planløst. Det kan man aldri tillate seg i sluttspill.

  7. Husk at Magnus utspilte Caruana i første parti, da. Magnus er den eneste som har hatt en betydelig, reell vinstsjanse i noen av partiene så langt.

  8. Meget god analyse som alltid! Kasparov fikk et oppfølgingsspørsmål på Twitter om han selv ville funnet vinsten på sine glansdager, og Kasparov svarte nei – med mulig unntak av hvis han hadde fått stillingen i oppgave og fått fortalt at svart sto til vinst. Når Kasparov sier nei, sier det litt om hvor vanskelig vinsten var å finne.

  9. Gode sjakkvenner! Frykt ikke for Magnus. I morgen vinner han i stor stil og en stadig mer desperat Caruana vil gi flere målsjanser i uka som kommer. Ellers er jeg nesten litt rystet over Team Carlsens russisk-forberedelser. Det får være grenser på å forsøke og skape noe av ingenting. Bort med tullet i morgen, Magnus.

  10. Jeg tror nok remisrekka kommer til å fortsette en stund til. Man bør ikke legge for mye vekt på siste parti. At Caruana hadde et langvarig initiativ og materiell fordel, men likevel ikke klarte å vinne er for meg ikke noe tegn på at matchen skifter over i hans fordel.

    • Det du sier er egentlig at du ikke tror på trender i sjakk – da er vi to uenige. Det var forfatteren Olaf Barda i boka «Sjakk» som først viste til trender i sjakk slik at jeg ble kjent med fenomenet og han sa at mesteren ofte bare trengte å konsentrere seg mot hobbyspilleren i de første oppgjørene – når først egoet til den svake parti var brutt – ville han ikke by på mer motstand.

      Jonathan Rowson tok det fem steg videre i den berømte boka; Seven Deadly Chess Sins – I kapittel 2, Blinking skriver han om det å misse kritiske øyeblikk, det å ikke ha “trend sensitivity” og “moment sensitivity.” Dette er svært interessant og handler om det psykologiske spillet som pågår i en sjakk-kamp.

      Ja, for vi har vel alle opplevd at når psyken brytes – brytes alt. Jeg har forresten stor forståelse for at mange lesere ikke forstår dette med psykologi i sjakk fult ut. For det utspiller seg mer og mer dess høyere nivået er og dess større innsatsen er. Å si at tidligere historikk ikke spiller inn tror jeg likevel er drøyt. Jeg vet da også at Magnus er veldig klar over disse mekanismene i menneskesinnet. Se f.eks. streaming fra mesteren der han forklarer hvordan han tenker på Lichess – spilt på YouTube.

      • Vel, trenden er jo remis. Du må heller ikke glemme at Magnus har en tendens til å slå tilbake etter svakt spill. På den andre sida så spilte han ikke svakere enn at han holdt remis. Jeg har tidligere sagt noe om psykologi tror det var under sist VM kamp. Poenget mitt er at selv med knallgodt spill og langvarig fordel klarte Caruana likevel ikke å vinne.Og da tenker jeg ikke på den umenneskelige matten. Hva skal da til for å slå Magnus? Og tror du ikke det er litt tilfredsstillende for Magnus at han under langvarig press klarte remis, selv om han egentlig kunne blitt satt matt. At hverken han eller Caruana ikke såg det, tror jeg Magnus er realistisk nok til å skjønne ikke var pga av at de bukket, men at de ikke er maskiner. Men skulle Magnus miste intitiativet i dag og bli satt under press , så kan jeg være med på at vi kanskje ser starten på en trend, selv med remis. Inntil det holder jeg alle muligheter åpne Forresten så kunne det vært interessant å høre hva du mener Magnus bør spille slags åpning for i alle fall å få en liten ,men trygg åpningsfordel. Jeg mener d4 er svaret. Resten avhenger av hva svart vil

          • Skuffende parti i dag. Tror nok vi må satse på Magnus sine sicilianere. Merkelig nok ser det ut som han satser mer offensivt med svart. Trenden er jo at svart har gjort det best i denne matchen så langt 😉

          • Enig i dette og svart kan fort komme med en kontring i matchen og størst sjanse til å vinne med svart ser Magnus ut til å ha. Remisvinduet er minst med Caruana som hvit.

      • Ja, ikke bare er det drøyt å si at historikk ikke skulle spille inn, men det er feil, fordi partier jo ikke spilles i et vakuum hvor fortid-nåtid og fremtid ikke eksisterer.

        Å si at tidligere spilte partier ikke øver innflytelse på fremtidige partier, er å si at tidligere erfaringer ikke eksisterer osv. At historikk ikke skulle være relevant, er å oppheve kontinuumet.

        Uansett preges spillere av tidligere partier, delvis også fordi de vet hvor mange partier de har igjen å avgjøre matchen på samtidig som de heller ikke kan unngå å tenke tilbake på forspilte sjanser.

        De eneste spillere, i den grad de kan kalles spillere, som ikke preges av tidligere partier, er computere.

        Russerne sier jo at «så lenge tendensen er god, er allting godt.»

        • Stemmer dette Espen.

          Magnus sa til NRK i dag at «selv om trenden min ikke er god» og han innrømmet at Caruana sitt gode spill spilte inn på valgene hans og i tillegg sa han at han han ikke våget å ta sjanser i dag og la til at det nesten gikk galt i går. Så historikk spiller inn.

  11. Hvordan kommer så oddssetterne på en slik høy odds på Caruana seier dagen etter at han hadde Magnus i tapsfare med svart?
    Her leser vi at Sjakkfantomet mener at matchen er jevnere enn noensinne.

    • Årsaken er statistiske sammenhenger der Caruana blant annet ikke har slått Magnus mer enn to ganger på tjue forsøk med svarte brikker totalt sett. Jeg mener at denne statistikken lyver litt… Midt i en VM-match må en rekke faktorer tas inn i puslespillet.

      • Ja nettopp. Med 80 prosent sjanse på remis 1.40 i odds.
        Så burde vel 4.50 i odds på Magnus og 5.00 i odds på Caruana være mer rett odds av Norsk tipping.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.