Til himmels med Magnus under Norway Chess 2018

Magnus Carlsen var i perlehumør etter seieren mot Caruana i første runde!
Foto: Lennart Ootes / Altibox Norway Chess

 

Du verden hvordan Magnus herjer med resten av verdenseliten i sjakk! To indre og vekk me’n! Magnus har nemlig vunnet sine to første hvitpartier og det på en overbevisende måte etter mye sterkt spill mot Fabiano Caruana og Levon Aronian når det i disse dager spilles Norway Chess i Stavanger. Der deltar 10 av de 13 beste spillerne i verden og det er egentlig bare Vladimir Kramnik vi savner. Spillerne som deltar i Norway Chess 2018 er Magnus Carlsen (2843), Fabiano Caruana (2822), Shakh Mamedyarov (2808), Ding Liren (2791), Maxime Vachier-Lagrave (2789), Sergey Karjakin (2782), Wesley So (2778), Hikaru Nakamura (2769), Levon Aronian (2764), Vishy Anand (2760). Dette gir et ratingsnitt på 2791, noe som kvalifiserer til å gi årets sterkeste lukkede sjakkturnering. Alt kan ikke kvantifiseres slik og en ting er så langt sikkert – dette blir ikke årets beste sjakkturnering. Vi har flere turneringer som går way beyond Norway Chess.

 

Fabiano Caruana lot seg presse til å spille

At arrangøren har fått med Fabiano Caruana er for meg en gåte. Han prøvde å komme seg ut av kontrakten, men arrangøren var ikke grei å be og dermed ble han værende i den – det hadde nok ellers kostet flesk å komme ut av den mot en arrangør som forregnet seg i 2016 da Karjakin klarte å smette unna uten de helt store utgiftene. Karjakin hadde nemlig samme dilemma etter å ha vunnet kandidatturneringen i 2016 som Caruana har i år. At programmet blir for tett når en har VM-match som skal spilles i november. Caruana har etter kandidatturneringen vunnet Grenke Chess Classic og han ble nr. 2 i det amerikanske mesterskapet der han også storspilte. Han fortjente hvile nå, men fikk det ikke av den norske arrangøren som sikkert har det formelle på sin side, men det er også en menneskelig side og den bør det tas hensyn til.

 

Aryan Tari fikk ikke plass – det gjorde kun Magnus av de norske…

Dessverre har arrangøren gjort flere tilnærmelser som ikke er populære blant fansen. Flere har reagert negativt på juniorverdensmester Aryan Tari fra Norge ikke er funnet verdig en plass blant kremen!? Vi vet jo alle hvor viktig det er å verne om sine favorittspillere og dyrke dem frem – vet ikke ledelsen av Norway Chess dette? Vi har en vaskekte juniorverdensmester og hva skjer?? Skammelig spør du meg. Nei, se til Nederland og Wijk aan Zee. De fyller på med lokale gutter i alle grupper! År ut og år inn! Same Procedure as Last Year, mr Sophie! Same procedure as Every Year, James!

Sjekk ut Dortmund? Tyske gutter! Sjekk ut Grenke? Tyske guttær skal med! Jaja, vi får håpe at Aryan får sjansen på et senere tidspunkt og for all del – arrangøren gjør mye rett også. Allikevel forundrer det med at de gjør gruppen så topptung tross kritikk i årevis for en slik policy – er det likhetslandet Norge som skal skape de største eliteturneringene i verden der remisprosenten er skyhøy og kampsjakken forblir en illusjon alle drømmer om, men ingen får? Ser slik ut.

 

Mye er bra fra arrangøren som gir oss en av verdens beste turneringer

Det hjelper dog å klage – i årevis har jeg klaget på bildetilgangen fra Norway Chess og i år har de endelig rettet opp i dette. Bra Norway Chess – flotte bildegallerier selv om hjemmesidene kunne vært mye bedre i sum. Totalt sett er vi uansett svært godt fornøyd med den jobbes som gjøres og det gjøres da også en utmerket jobb på mange felter i Stavanger. Da tenker jeg på mediedekningen i mange kanaler, på økonomibiten som gjør det hele mulig og på det å tilfredsstille spillernes krav i stor grad. Dette er det viktigste – men ikke alt. Publikum skal også ha sin bit av kaka om det hele skal gå i pluss til slutt. Det er vel det det siste det skorter litt på og dette var siste hjertesukk fra Sjakkfantomet for denne gang – Let the show go on!

 

Magnus har tatt det psykologiske overtaket før VM-matchen mot Caruana

Magnus startet VM-forberedelsene alt i lynsjakken ved å trykke Caruana ned ved briljant strategi som var så frekk, at et helt tårn ble sperret inne og Magnus orket ikke engang å erobre det, men omringet det og var klar for å spise det helt da Caruana ga opp. Så storspilte han mot Caruana i første runde og spilte han rett ned i et aldeles flott oppgjør i et løperspill der Magnus fikk lite i åpningsspillet, men desto mer da Caruana spilte det fatale 25…Tc7? som amerikaneren måtte blø for. Etter dette ble det spill mot et mål – Caruana sitt og Magnus spilte hjem partiet med stø hånd selv om Stockfish på Chessbomb som alltid brukte den røde malekosten sin til å markere at Magnus kunne spilt mer effektiv sjakk. Det er ikke det, det kommer an på. Det er at en vinner på en så trygg måte som mulig – husk det!

Magnus knuste Aronian…

Etter dette spilte Magnus en slapp, men trygg svartremis mot Karjakin. Han slo så Aronian etter en metodisk nedspilling der Aronian ikke spilte sin beste sjakk og dermed leder Magnus med et helt poengs forsprang til resten av feltet når tre runder er spilt. Dette lukter det total utklassing av – men vi tar ingenting på forskudd. Det er nemlig langt igjen, men siden Magnus spiller så godt har vi lov å ta en skål i kveld, lukte litt på en skarp en og nikke anerkjennende til Magnus og titte lett opp på Caissa som er en slik kjærlighet til den gutten. Han kan nemlig spille gudinnelig god sjakk!

Her er det flotte partiet til Magnus mot Aronian kommentert for akkurat deg:

 

Aktuelle lenker:

20 tanker om “Til himmels med Magnus under Norway Chess 2018

  1. Det hadde nok vært mulig for arrangøreren å erstatte Caruana med Tari om de ville det tror jeg. Men de skulle jo tatt med Aryan som regjerende Verdensmester for juniorer som 10.spiller denne gang.
    For det blir fort remis Bonanza med de 10 toppene som møtes om at og om at. Vi får se om noen i feltet nå våger å stoppe Magnus eller om remisrekka fortsetter. For spillerne vil sikkert være ute i det fine været.

  2. Utrolig bra start av Magnus, og vi kan jo håpe at nå nærmer pjokken seg gamle høyder resultatmessig og ratingmessig. For en skarve amatør virker det utrolig hvordan disse straighte, tilsynelatende enkle åpningene gir vinst i 30 trekk mot topp verdenselite. Chess is a easy game!

    Apropos Tari; det kan jo tenkes at det ville vært for tøft å kaste ham rett ut i denne ulveflokken allerede nå. Jeg er helt sikker på at hans sjanse kommer. På den annen side er det en fullstendig tannløs ulveflokk vi ser. En klok skiløper spiste ingenting på flere dager før han skulle gå et langt turløp, og grunnen var logisk: Sultne ulver jager best. Noe må gjøres med turneringsstrukturen (spillere, premiering, startpenger etc), da denne gjengen heller kan sendes til Syria som fredsmeklere (bortsett fra pjokken, som er blodtørstig nok, selv om heller ikke han oser Jack the ripper eller Djengis Kahn).

  3. Postmannen, poenget mitt var nettopp at Tari burde vært med i utgangspunktet som 10. spiller.

    Jussi, Apropos Tari så er han relativt solid og jeg tror han hadde lært mye av alle tapene det ville blitt. Før eller siden må Simba opp mot Scar og du skal se at de gamle løvene kanskje ville blitt litt overmodige og tapt kampen også. Uansett – alt dette får vi aldri vite…

  4. Tari vil kanskje aldri kvalifisere seg (igjen),om han må ha over 2750. De kunne lett forsvart å la regjerende jr.VM spille. Unnskyld språket, men det må være jævlig for Tari å satse så hardt, bli VM, og så ikke få invitasjon. En liten skandale.
    Jeg tror de har laget seg en binding ratingsnitt/spons, som SF er inne på ikke skaper best sport. De seks beste i verden, Tari, Grandelius og to villmenn ville vært mye gøyere ift avgjorte partier. Som Grenke og Tata kjører.
    NC er et imponerende arr, men kjedelig. Med unntak av MC.

    • Dessverre er jeg enig i alt du skriver her. Norway Chess har blitt en kjedelig turnering der generelt sett – med en godbit i twistposen som spesifikt løfter hele arrangementet og den godbiten heter Magnus Carlsen og han står for all underholding så langt.

      Da vi arrangerte Arctic Chess Challenge i Tromsø tenkte vi hele tiden på å skape en interessant turnering – det er der fokus bør være og det håper jeg arrangøren faller ned på etter hvert.

  5. Vanskelig for å tro at det er sponsorene som stopper å invitere inn Tari, eller trenger de litt voksenopplæring? Enig med Sven at erfaringene fra NC ville vært uvurderlige selv om det kunne blitt den del nuller. Også enig i at det burde vært mer gulrot for vinst, og atskillig mindre og hente på rimiseringer. Men husk at Grenke også hadde en god del remis, til tross for varierende spillestyrke blant deltakerne. Kanskje det manglet gulroter for vinst?

    • Generelt mangler det gulrøtter til de som gjør det sterkt og tar sjanser. Vi skal huske på at spillerne får sin sign on fees som er ALT for høye for å skape forutsigbarhet og stabilitet for dem. Dermed repliserer de ved å holde på godene sine – altså ved å forbli høyt opp i rating ved å spille mye remiser seg imellom. Er mye solid sjakk om du vil.

      • Karsten Warholm kritiserte Bislett Games/Diamond league for å invitere løpere som kun stiller til start for å sanke premiepenger – en lignende stemme burde kanskje ha resonansbunn innen sjakken

        • Ja, det virker som f.eks. Anand kun er ute etter å kunne være del av sirkusforestillingen uten å bidra med noe eget sirkusnummer. Kanskje bør en trekk friskere blod inn i manesjen – for det vi vil se er jo litt real mannfolksjakk, eller hva!?

          • Hva med å spille turneringer hvor man innfører en slags russisk rulett hva rating angår? Selv spiller jeg vesentlig friere og bedre om jeg ikke vet om partiet er ratet – kanskje dette gjelder toppspillere også

            All in til å begynne med – og først senere får man beskjed om det er med eller uten tellende rating

            Kun en idè

            Noen må tørre mer

          • Elosystemet kan en ikke rote med og forandre på. Det er nemlig et matematisk system som er skapt for å beregne fremtidige resultater med størst mulig presisjon. Skulle en f.eks. begynne å gi en bonus på 10 poeng for seier i en turnering – ville systemet klappe sammen matematisk og bli noe annet enn det det er tenk som.

            Men det en kan gjøre er å lage et system for turneringsseire – et poengsystem der det er viktig å vinne turneringer som lever et liv på siden av elosystemet…

  6. Slik jeg ser det er 26 Tb3 et fantastisk trekk før 27 Sg5. Sorts tårn tvinges til b8, der det i mange frigjøringsforsøk er truet etter Dxd6. Dermed skapte det enda mer hodebry for sort.

  7. Jeg var inne på samme tanke som deg, Jan Harald. At 26.Tb3 fortjente et «!» av nevnte grunn. Men for å gi et trekk et «!» må det være det beste i stillingen objektivt sett – slik jeg ser det. Etter å ha analysert flere muligheter i trekk 26 – kom jeg vel til den konklusjonen at 26.Sg5! direkte kanskje er vel så bra?

    Satte Stockfish på en lengre analyse på maskinen min nå. Den fikk stå på helt til dybde 38 – og der gir den ganske riktig 26.Sg5, 26.Dd4 og 26.Tb3 som svært jevnbyrdige… Da er det i mitt hode ikke belegg for å påstå at et trekk fortjener et klart «!» her – særlig ikke når den bærende ideen hele veien er Sg5! på rette sted.

    PS: Lot maskinen arbeide seg ned til dybde 44, den gir følgende 26.Sg5 (+1.11), 26.Dd4+ (+1.07) og 26.Tb3 (+1.02)

    • Takk for velbegrunnet svar! Jeg fulgte kun partiet live, og ble slått av de utfordingene dette mellomtrekket måtte gi sort, for det er klart at tårnet snart skal tilbake til e- eller f-filen. Du som kjenner sjakk-historien så godt, var ikke slike tårnforskyvninger langs en rad typisk for Karpov. (Tenker på intervjuet med Kasparov der han hevder at MCs spillestil minner om Karpov……)

      • Jeg tenker at slike tårnforskyvninger ikke var typisk for Karpov – men mer et kjennetegn på Bobby Fischer sitt spill. Fischer var en mester i tårnløft – her er to av hans praktfulle eksempler:

        http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1044240

        http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1044658

        Det skal sies at Kasparov mente at Magnus minner mer om Karpov og Fischer – jeg er jo en som lenge har hevdet at Magnus har mange elementer i spillet sitt etter Fischer. Presisjon, klarhet og strategisk dybde er de viktigste.

        • Fra tribunen på dyp innpust og med hvitt flagg:

          Helt enig – og det handler ikke bare om at magnus er norsk


          ps takk for link nr 2 – godt eksempel

          partiet Saidy / Fischer er like vakkert som brutalt

          • Bare hyggelig Thomas von S.,

            Partiet mellom Saidy og Fischer er fantastisk – en juvel jeg kom over for noen år siden og som har noe de fleste ikke er klar over… Nemlig et relativt nytt konsept med nyheten 6…f4?! som et tidlig bondeoffer fra Fischer. Historien har lært oss at dette ikke er helt korrekt her som svart – men at det er en fascinerende idé som holder vann med hvit i førersetet et tempo opp – altså med motsatte farger.

            Det hører med til historien at Magnus sitt favorittparti med Fischer – er et langt sluttspill mot samme motstander – Saidy – i det amerikanske mesterskapet 1963/64.

  8. Det er ikke sponsorene som stopper Tari, men det virker som arrangør har laget en salgsplakat som sier: Sponse oss, for vi er verdens sterkeste turnering (=ratingsnitt). Da finner de det kanskje vanskelig å si at i år skal vi ikke være verdens sterkeste lenger, men dere bør sponse likevel.

  9. Det høres ut som en plausibel forklaring – men på den annen side har jeg stor tro på at sponsorene ville sett positivt på det om turneringen fant en profil som gjorde den vel så attraktiv i publikums øyne. Det er jo publikum som sponsorene vil tekkes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.